De eerste officiële rit van de Fyra vanuit Breda, zondag 3 april. foto Thaddeuz
De eerste officiële rit van de Fyra vanuit Breda, zondag 3 april. foto Thaddeuz

Project Via Breda mank als Fyra niet in Breda stopt

Politiek

BREDA – Als de Fyra van Amsterdam naar Antwerpen niet stopt in Breda, zijn de gevolgen niet te overzien. Dat zegt PvdA-raadslid Frans Szablweksi in een brief aan het college van B&W in Breda.

Hij werd onaangenaam verrast toen Omroep Brabant dinsdag meldde dat de Fyra tussen Antwerpen en Amsterdam niet zou stoppen in Breda. Ook de internationale trein tussen Amsterdam en Brussel wordt opgeheven, zo blijkt uit het NS-spoorboekje 2012.

“Opmerkelijk en eigenlijk niet acceptabel is dat wij dit nieuws hebben moeten vernemen via de media en niet direct via het college”, vindt de sociaaldemocraat Szablewski. “Zelfs uren nadat de berichtgeving op teletekst te vinden was kwam er geen reactie van het college hierover nog enige informatie richting de gemeenteraad.”

De PvdA vindt dat de snelle verbinding tussen Amsterdam en Antwerpen ‘een van de aantrekkelijke onderdelen is van de ontwikkelingen bij het project Via Breda en de bouw van de nieuwe OV-Terminal’. De stoelpoten onder dat project worden weggezaagd als de Fyra naar het zuiden Breda niet meer aan doet.

De PvdA verwacht dat het college de commissie Economie en de gemeenteraad tot in detail informeert.