Afbeelding

Wethouder waarschuwt voor tekort levensloopwoningen

Economie

BREDA – De toekomstige vergrijzing is een bedreiging, maar biedt ook economische kansen vindt wethouder Bob Bergkamp. Maar het is tijd voor de markt om op te staan concludeert hij. “De overheid heeft maar beperkte mogelijkheden om aan de grote vraag aan levensloopwoningen tegemoet te komen.”

In het plan Verzilvering@Breda 2011-2015 wordt gesproken over een behoefte van bijna 10-duizend van dit soort woningen in 2025. Hiervan realiseren de corporaties er tot 2015 zo’n 900. Uit berekening van het college wordt duidelijk dat er de tien jaar daarna een gat bestaat van 7500 wooneenheden.

Het gaat voor het grootste deel om het aanpassen van bestaande huizen en appartementen en niet om nieuwbouw. “We hopen en verwachten dat aannemers en klusbedrijven hier op inspelen. We staan pas aan het begin en het aanbod is redelijk beperkt”, aldus de wethouder.

Dat mensen zich in sterkere mate zorgen maken over deze ontwikkeling ziet Bergkamp als iets positiefs. Hij is blij met het feit dat mensen zich steeds bewuster worden over de problematiek.

“Er ontstaat een nieuwe economie. Een hele nieuwe markt met redelijk vermogende mensen. Dat biedt kansen voor bedrijven die het gat moeten opvullen. Het is een enorme uitdaging.”

De wethouder denkt dat op verschillende manieren de mogelijkheden tot het aanpassen van een woning tot een levensloopbestendige gestimuleerd kan worden. Zo meent Bergkamp dat de overheid bepaalde belastingvoordelen kan voorstellen.