Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl.
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. Erik Eggens

Gemeente: 'Wel degelijk klad in Fyra Breda - Antwerpen'

Economie

BREDA – De gemeente Breda ziet de uitspraak van de NS dat er wel degelijk een trein van Breda naar Antwerpen rijdt, toch heel anders. De NS beweerde dat er straks acht keer per dag een trein van Den Haag via Breda naar Antwerpen rijdt.

Breda zegt dat daar ‘serieus de klad in zit’. “Zonder de extra trein die België volgens afspraken zou leveren, gaat het traject Den Haag – Breda – Antwerpen niet door”, stelt een woordvoerder van de gemeente Breda. De hoop dat die route in 2012 staat, is zo goed als vervlogen. Maar België levert de trein steevast niet.

Dat terwijl de woordvoerder van de NS stellig meldde dat er straks drie Fyra trajecten bestaan. En daar hoort Breda bij, beweerde ze. “Aan mijn hoela”, stelt fractievoorzitter Selcuk Akinci van GroenLinks. “In 2017 zeker, als dat in dit tempo doorgaat.”

GroenLinks, D66 en de PvdA hebben inmiddels vragen gesteld over het bericht van Omroep Brabant dat er vanaf 2012 geen treinen meer van Brabant naar België rijden. Want vanaf 2012 wordt ook de internationale trein van Amsterdam via Roosendaal naar Brussel geschrapt.

“Wij willen dat de NS zijn beloften nakomt”, zeggen GroenLinks en Paul de Beer van D66. “De Internationale trein mag pas weg als de shuttle tussen Antwerpen en Breda gaat rijden. Minister en Tweede Kamer moeten de NS aan die belofte houden.”