Bij de Intratuin verkopen ze in september al kerst-artikelen. foto Yvonne Vermeulen
Bij de Intratuin verkopen ze in september al kerst-artikelen. foto Yvonne Vermeulen

Intratuin bijna klaar voor kerst

Economie

HOGE VUCHT - Vlak na binnenkomst kun je er al niet omheen. Langs het plafond hangt een rand nep sneeuw en ook de troon van de IJskoningin staat al klaar. Intratuin werkt in deze zomerse temperaturen toe naar de kerst.

Midden in de winkel is een enorm miniatuurdorp verrezen. Lichtjes knipperen en treintjes rijden af en aan. Een bezoekster duwt haar karretje met tuinplantjes net iets sneller langs de huisjes. “Kerst? Daar is het nog veel te vroeg voor”, en weg is ze.

Toch is afdelingshoofd Maarten van Dijk met zijn team al een paar weken bezig alles op te zetten. “De kunstbomen hebben we al uitgevouwen.” De rest van de afdeling is aan een grote verbouwing toe. “De ene helft van het jaar is dit de afdeling tuinmeubelen en barbecues, daarna is het de kerstafdeling,” vertelt Van Dijk.

Volgens hem worden twee soorten kerstartikelen al best aardig verkocht. “De trendspullen zoals kandelaars en zilveren bollen nemen mensen toch wel mee. En de miniatuurhuisjes hebben hun eigen publiek. Verzamelaars komen toch nieuwe dingen uitzoeken.”

Mevrouw Westenbrink heeft de kerstafdeling eigenlijk nog niet gezien en ze is er ook absoluut niet mee bezig. “Kerst? O ja, dat komt er weer aan.” Ook in haar wagentje liggen nog geen decemberartikelen. “Ik denk eigenlijk een stapje verder, ik ben nu bloembollen aan het halen voor het voorjaar.” Maar ze begrijpt wel dat Intratuin druk is met de kerstversiering. “Ik kan me voorstellen dat de voorbereiding op tijd begint, het is natuurlijk veel werk om alles op te bouwen”, denkt Westenbrink.

Van Dijk beaamt dat. “Zeker voor de huisjes moet veel worden aangelegd, zoals stroom en verlichting. De overige spullen moeten allemaal op kleur gesorteerd worden en ook de kasten hebben we een likje verf gegeven.” Half oktober moet de kerstafdeling helemaal af zijn. “Dan hebben we voor onszelf een deadline. Het enige dat daarna nog binnen komt zijn de echte kerstbomen, die komen dan bij de ingang te staan. Maar ook in het nieuwe jaar zijn we weer vroeg met kerst bezig. In maart hebben we de eerste besprekingen met het hoofdkantoor”, zegt Van Dijk.

Bekijk hier meer foto's van de kerstcollectie van Intratuin.