Maurice Spapens en Patrick van Lunteren tijdens een gemeenteraadsvergadering.
Maurice Spapens en Patrick van Lunteren tijdens een gemeenteraadsvergadering. Ilse Lukken

SP: 'Breda heeft tientallen miljoenen in reserve'

Politiek

BREDA – De SP vindt dat het college van VVD, CDA, D66 en GroenLinks Bredanaars maar wat op de mouw speldt. De bezuinigingen zijn niet nodig, want Breda heeft miljoenen over, meent socialist Patrick van Lunteren.

Want, zo stelt hij na het inzien van de begroting, “De stad blijkt te beschikken over ruim 307 miljoen euro aan reserves en voorzieningen. 219 miljoen daarvan zit in stille reserves, de overwaarde op vastgoed en grond. De rest zit ergens in de kas van wethouder Boelema.”

En omdat je reserves opbouwt voor slechte tijden, moet dit wel een goede tijd zijn, concludeert Van Lunteren. “De coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks maken iedereen de afgelopen jaar wijs dat Breda er slecht voor staat. Dat is dus helemaal niet zo. De reden voor de keiharde en ondoordachte bezuiniging op het armoedebeleid en de afbraak van sociale voorzieningen is voor de boekhouding helemaal niet nodig.”

De SP-er vindt dat het college ‘nu maar een beetje prutst met fietsenstallinggeld en parkeren bij de Galderse Meren’. “Speculeren over verborgen agenda’s en oud zeer heeft geen zin. Ik zie liever een gezamenlijke lange termijnvisie op Breda. Met al dat geld in kas moeten we daar toch samen uitkomen.”