Bouwproject Stack deed de hekken op tijdens de Dag van de Bouw. foto Erik Eggens
Bouwproject Stack deed de hekken op tijdens de Dag van de Bouw. foto Erik Eggens

Flinke dosis scepsis politiek Breda over woonplannen

Politiek

BREDA – Wonen in kantoren, kavels verkopen voor collectief bouwen, aanpak van scheefwonen en een nieuwe woonagenda. Qua wonen heeft het Bredase college ambitieuze ideeën. De gemeenteraadscommissie Ruimte vindt de ambities welkom, maar twijfelt over volledige haalbaarheid van de plannen.

Een blik in het verleden leert dat ideeën om grote en kleine misstanden binnen de woningmarkt weg te poetsen, vaak half of helemaal niet de eindstreep halen. “Neem nou de Woonvisie”, haalt Selçuk Akinci (GroenLinks) aan. “Doe die maar niet meer. Dat blijft zo hangen” doelend op ambities die nooit werden gerealiseerd.

Datzelfde geldt voor de aanpak van scheefwonen. Mensen met een hoog salaris die in huurhuizen wonen voor een prikkie. Ongewenst, dus daar moeten we vanaf, aldus het college. In een ver verleden was dat al eens een speerpunt van wethouder Van Beusekom die er de vingers aan brandde, zo stelt Dick Vuijk van Breda ’97. “Scheefwonen werd nooit opgelost.”

Het meest haalbare plan lijkt dat van Collectief Particulier Partnerschap. Toekomstige woningeigenaren vormen daarin een stichting om zo sterker te staan in de bouw van hun woning. De gemeente geeft voor dat initiatief 200 kavels vrij. De raadscommissie juicht dat toe, de woningmarkt ligt immers op z’n gat. “Maar hadden dat er niet wat meer kunnen zijn?”, vragen de fracties bijna in koor.

Ook is het verleden de schuld van scepsis over het bewoonbaar maken van leegstaande Bredase kantoren. Een gehouden quickscan twee jaar geleden gooide roet in het eten om wonen in kantoren mogelijk te maken, beargumenteert wederom Vuik. Ook de PvdA maakt zich bij monde van Sanne Bijlsma zorgen over ‘de realiteit er van.’

Het tekort aan goedkope (studenten)woningen kan volgens Bas Maes (SP) goed opgelost worden door op te houden met slopen van al bestaande gebouwen. “Waar de winst kan worden gehaald, laat dit college het liggen”, vindt de SP’er.

De commissie lijkt enigszins verdeeld over het laten liggen enigszins verdeel dat het college niets doet met de leegstandverordening. Die maakt het mogelijk lang leegstaande bedrijfsgebouwen te vorderen en ze woonklaar te maken. “Twijfelachtig”, vindt GroenLinks. “Ik mis een goed argument voor die keuze. De verordening is juist een stok achter de deur”, aldus raadslid Akinci.

Deze scepsis en de volgens de raad onvolledige beantwoording van wethouder Bob Bergkamp (CDA, Wonen en Leven) doet de raad zich afvragen of ze zich nog wel serieus genomen wordt. Bergkamp houdt een grote slag om de arm wat betreft de haalbaarheid. Hij belooft te kijken naar locaties voor collectief bouwen, de grenzen op te zoeken als het gaat om wonen in kantoren belemmeringen weg te nemen.

Hij komt er mee weg door de belofte de commissie een brief te zullen sturen. Maar niet nadat Arend Hardorff de wethouder nog eens inpepert dat Bergkamp hem ‘flink begint te irriteren vanavond’.