foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

Gemeente Breda reserveert geld voor vrijwilligers

Politiek

BREDA – De gemeente Breda heeft vijf ton gereserveerd om tot 2014 in vrijwilligerswerk te investeren. Het college wil extra ondersteuning bieden aan vrijwilligersorganisaties en het onderwerp promoten onder jongeren, allochtonen en in de zorg.

Vrijwilligers
Eén op de drie volwassen Bredanaars is vrijwilliger. Ongeveer 47.000 vrijwilligers werken vrijwillige 170.000 uur per week. “We willen dit minimaal zo houden”, zegt Bob Bergkamp, wethouder Wonen en Leven. “Trends geven aan dat het aantal vrijwilligers in de toekomst zal teruglopen. En in de zorg zullen meer vrijwilligers nodig zijn. Daarom juist nu een extra impuls voor het vrijwilligersbeleid.”

Budget
Tot en met 2014 wordt jaarlijks 170.000 euro in vrijwilligerswerk geïnvesteerd, bovenop het budget dat al beschikbaar was; 344.000 euro. Ook is er een nieuwe uitvoeringsparagraaf van het beleidsplan informele zorg 2009-2013 vastgesteld. Hierin wordt structureel 565.000 euro extra ingezet voor onder andere de ondersteuning van mantelzorgers en mensen met beperkingen.

Toekomst
De ambitie van het gemeentebestuur is dat minimaal één op de drie Bredanaars de komende vier jaar vrijwilligerswerk blijft doen, met 10 procent meer jongeren, allochtonen en vrijwilligers in de zorg. Hiervoor heeft de gemeente een ‘meedenker’ ingelijfd; deze persoon helpt organisaties vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen en bevordert innovatie en samenwerking.

Het nieuwe vrijwilligersbeleid wordt voor advies voorgelegd aan de raadscommissie maatschappij; daarna wordt het aan de gemeenteraad aangeboden ter vaststelling.