foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Ten Rouwelaar raakt niet van de wijs (video)

NAC

STEENAKKER – Al is de competitiestart nog zo slecht en wordt de druk na elke nederlaag hoger, aanvoerder Jelle ten Rouwelaar laat zich niet opnaaien. En door de komst van Andreas Lasnik gaat de NAC-goalie de toekomst met meer vertrouwen tegemoet.

Ten Rouwelaar stapt met de ochtendtraining in de benen op zijn teamgenoten af die allemaal met een zonnebril op de kop klaar staan voor een fotoshoot. Er wordt gegrapt en gegrold. Een teken dat de sfeer goed is op het trainingsveld aan de Rustenburgstraat in Zundert.

Zorgen om de slechte resultaten heeft hij niet direct, want er zit volgens hem rek in het elftal. Sowieso is hij er niet de man naar die zich gek laat maken. Laten we het op de Friese nuchterheid houden.

Natuurlijk baal je
Ten Rouwelaar: “Natuurlijk baal je als je een wedstrijd hebt verloren. Een dag of twee en dan gaat het leven weer verder.” Of zoals dat in de voetballerij zo mooi wordt omgeschreven: We kijken weer naar de volgende wedstrijd.

“Wat kan je anders doen dan hard trainen. Je moet wel. Je voelt de druk toenemen en die wordt bij slechte resultaten steeds groter. Maar ik word er niet beter van om te lang stil te staan bij de afgelopen wedstrijden”, meent de keeper.

Het inmiddels veel gehoorde verhaal dat NAC ervaring mist en een te jonge selectie heeft stoort Ten Rouwelaar niet zozeer. Hij wijt de mindere prestaties van de club vooral aan wisselvalligheid.

De hele wedstrijd vasthouden
“En een beetje pech. We moeten vooral strijdbaar blijven. Dat ben je verplicht. We moeten dat proberen een hele wedstrijd vast te houden, maar dat is niet altijd even makkelijk. We hebben ook te weinig kwaliteit op het veld gebracht”, zegt hij.

Toch denkt hij dat goed komt. De jonge jongens groeien in hun spel en dat verwacht Ten Rouwelaar van hen. Als aanvoerder en een van de meest ervaren spelers probeert hij de talenten zowel in als buiten het veld het een ander mee te geven.

“Dat is niet anders geworden sinds ik aanvoerder ben. Dat heb ik altijd wel gehad. Ik heb het gevoel dat de jongens dat oppikken, maar ook andere nemen die rol op zich. Het mooie is dat de jeugd bij NAC de kans krijgt’, vertelt de doelverdediger.

Austria Wien
In ieder geval is Ten Rouwelaar erg te spreken over de nieuwe aanwinst Lasnik. Het is geen onbekende voor de Fries. De twee kennen elkaar nog uit de tijd dat ze samenspeelden bij Austria Wien. “We hebben zes jaar geleden een seizoen bij elkaar in de selectie gezeten. Hij heeft speciale kwaliteiten en de wil om te slagen. Zijn vrije trap en voorzet zijn een gevaarlijk wapen. Dat heeft vorig jaar bij Willem II laten zien”, aldus Ten Rouwelaar.

Nog een speler er bij en dan is het gezelschap compleet vindt de keeper. Een dubbele bezetting op elke positie. Dus hoort daar nog een spits bij. Hij heeft het volste vertrouwen in de jonge aanvaller Alex Schalk, maar daar kan in zijn optiek nog niet alles van worden verlangd.“Het gaat niet om Alex. Die doet het erg goed. Maar hij heeft meer inhoud nodig. Hij speelde dertig minuten tegen RKC en kon niet trainen. Hij moet fysiek groeien. Verder is een spits in de selectie is gewoon te weinig. We hebben er nog een nodig.”

Moeite met doelstellingen
Zondag wordt een zware confrontatie, maar met in het achterhoofd dat tegen Feyenoord thuis alles mogelijk is. Of vanaf die wedstrijd de weg omhoog wordt ingezet in de richting van de door de club geformuleerde doelstelling van de achtste tot twaalfde plaats, moet worden bezien.

“Ik heb wel eens moeite met dat de club zulke doelstellingen uitspreekt. Ik denk daar anders over, maar die gedachte houd ik voor mij zelf. Ik denk wel dat het met de versterkingen in de selectie een reëel beeld is.”