Maurice Spapens en Patrick van Lunteren tijdens een gemeenteraadsvergadering.
Maurice Spapens en Patrick van Lunteren tijdens een gemeenteraadsvergadering. Ilse Lukken

SP verbaasd over houding gemeente na vondst asbest

Politiek

CENTRUM – De vondst van asbest in de raad- en trouwzaal van het stadhuis aan de Grote Markt bevreemdde de Bredase SP-fractie. “Er brak toch wel een klomp toen werd gemeld dat het niet gevaarlijk zou zijn.”

BredaVandaag.nl publiceerde woensdag dat er dertien platen met asbest in de twee zalen van het stadhuis waren aangetroffen en dat die zouden worden verwijderd zodra daar toestemming voor was en het uit zo komen. Een woordvoerster van de gemeente dat er geen gevaar voor de gezondheid bestond.

“Wij veronderstellen dat de gemeente al het asbest in haar panden wel heeft geïnventariseerd”, zo reageerde voorman Patrick van Lunteren van de SP. “Geschokter was de SP fractie toen zij op door haar gestelde vragen zeer opmerkelijke antwoorden kreeg. De ruimte is niet gecontroleerd op vrije vezels en het zou gaan om niet gevaarlijk asbest.”

Volgens Van Lunteren is er veel mis met het kennisniveau en gevoel voor urgentie. "Er sterven in Nederland jaarlijks ongeveer 1300 mensen een stille, langzame en pijnlijke dood als gevolg van blootstelling aan asbest. Alle reden om er als gemeente enig gevoel voor urgentie over uit te stralen.”, aldus de fractie.

De SP heeft een lange lijst met vragen neergelegd bij B&W om helder te krijgen hoe de gemeente het gevaar van asbest voor de volksgezondheid heeft gewaardeerd en welke urgentie het college wil uitstralen.