foto Nino Sonneveldhttp://www.bredavandaag.nl/nieuws/41443/2011-01-05/verkeer-ligt-plat-door-felle-brand-moerdijk
foto Nino Sonneveldhttp://www.bredavandaag.nl/nieuws/41443/2011-01-05/verkeer-ligt-plat-door-felle-brand-moerdijk

D66 Breda vreest nieuwe Moerdijk-tegenvaller

Politiek

BREDA – D66 Breda vreest dat het voor inwoners bij Breda niet blijft bij een extra rekening van het waterschap als het gaat om de afwikkeling van de Chemie-Pack-ramp. De partij stelde maandag vragen aan het college van B&W over de doorbelasting van ambtelijke kosten.

Breda zette ten tijde van de ramp extra mensen in. De kosten daarvan bedroegen zo’n 425-duizend euro. Het college gaf destijds aan dat die doorbelast zouden gaan worden aan de veiligheidsregio.

“Daarna heb ik er niets meer van gehoord”, zo geeft D66-fractievoorzitter Paul de Beer aan. “Ik vrees dat wij met de rekening blijven zitten en zo’n tegenvaller kunnen wij er niet bij hebben.”

Het waterschap Brabantse Delta maakte vorige week bekend dat de huishoudens die vallen onder hun verantwoordelijk, vijftien tot twintig euro moeten meebetalen aan de schoonmaakkosten.

Dat vindt De Beer eveneens onverteerbaar. Dat is de schuld van de Rijksoverheid, zo vindt de democraat. “Het Rijk moet beseffen dat deze ramp een landelijk karakter heeft en moet over de brug komen. Het zou heel zuur zijn als inwoners van West-Brabant hiervoor in de buidel moeten tasten.”

De moeizame financiële afhandeling zorgt ook voor een hoop ambtelijk werk en voor wrevel tussen lagere overheden. “De wijze waarop het rijk hiermee omgaat, betekent dat goed gedrag van overheden gestraft wordt. Het waterschap dat ervoor zorgde dat nog meer vervuiling voorkomen werd en de gemeente Breda door extra mankracht in te zetten.”

Volgens D66 mogen Bredase burgers niet met extra kosten geconfronteerd worden als gevolg van de ramp bij Chemie-Pack, zo stelt de partij in vragen aan de Bredase bestuurders.