Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Begroting Breda: Minder ambtenaren, wel optimisme

Politiek

BREDA – De puinhopen bij het noodlijdende Grondbedrijf zijn - enigszins - opgeruimd en de bezuinigingen van 2011 worden redelijk gehaald. Het college van VVD, CDA, GroenLinks en D66 laat voor 2012 in de begroting een verbeterd perspectief zien. Toch blijft de stad flink bezuinigen. Zo schrapt de gemeente 145 banen de komende twee jaar.

Dat blijkt uit de Bredase begroting voor 2012, die wethouder Saskia Boelema (D66, Financiën) donderdagmiddag presenteert. Waar de Rijksbegroting door het kabinet een nog somberder beeld liet voor volgend jaar, wordt 2012 voor Breda een jaar van ‘voorzichtig optimisme’.

Verbetering
“In 2011 lag de focus op orde op zaken stellen in de gemeentelijke financiën”, stelt het college in de begroting. “De financiële situatie consolideert nu. Het perspectief verbetert en daarom worden investeringen gedaan in de stad die zorgen voor en goede positie in de wijk, de regio en daarbuiten.”

De problemen bij het Grondbedrijf - waarop het college in 2009 43 miljoen euro afboekte - zijn nog niet voorbij. Het moet nog op zoek naar een vermogen om volgende risico’s op te kunnen vangen. Tot 2017 verwacht het stadsbestuur dat de algemene reserve van het Grondbedrijf nog niet op peil is.

Leges
Om aan extra geld te komen verhoogt het college bijvoorbeeld de bouwleges met 7 procent. Dat levert naar schatting 350-duizend euro op, omdat de crisis effect heeft gehad op de bouwactiviteiten. De bezuiniging van een miljoen euro acht het college niet verantwoordelijk. Ze schrapt het.

Ook op de eigen bedrijfsvoering wordt 1,5 miljoen euro bezuinigd in 2012 en schrapt het college in 2 jaar 145 arbeidsplaatsen. Daarnaast moet de weekmarkt kostendekkend worden, bespaart het college 224-duizend euro op bijvoorbeeld Jeugdzorg en moet het Breda’s Museum het volgend jaar met – en miljoen minder dan geraamd - een half miljoen minder doen. Vanaf 2013 wordt de verwachte bezuiniging van 1,5 miljoen bereikt.

Toeristenbelasting
Daarnaast wil het college in 2012 toch een toeristenbelasting invoeren. Ook wil het college het verdiencapaciteit optimaal benutten door de ontwikkeling van het project Achter de Lange Stallen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Effecten
“De effecten van de bezuinigingen raken de stad”, stelt het stadsbestuur. “Maar die zijn er op gericht om de financiële situatie op orde te brengen en te houden. Slimme verbindingen maken blijven noodzakelijk.”

Later donderdagmiddag meer over de Breda Begroting 2012