Afbeelding

Project Wonen boven Winkels Breda vertraagd door crisis

Economie

BREDA – Het project Wonen boven Winkels, waarbij ruimten boven winkels in de binnenstad worden verbouwd tot woonruimte, loopt een flinke vertraging op door de crisis.

Voor de verschillende projecten blijkt een financiering moeilijk te verkrijgen. In het eerste half jaar werden zes ruimten omgebouwd tot woning.

Het College van burgemeester en wethouders heeft begin 2009 het project Wonen boven winkels (WoBoWi) een nieuwe impuls gegeven. Dit naar aanleiding van een onderzoek in 2008 om te verkennen of een herstart van het project optioneel was.

Eind jaren negentig zijn in het kader Wonen boven Winkels met succes rolluiken verwijderd en bovenwoningen bewoonbaar gemaakt, wat goed was voor de kwaliteit van de binnenstad. Maar niet alle kansen zijn toen benut. Daarom slingerde het college van B&W het project recentelijk opnieuw aan.

Voor pandeigenaren die hun ruimten willen verbouwen, is vanuit de gemeente een stimuleringsbijdrage beschikbaar van 10-duizend euro per pand. Het college verwacht dat dit jaar nog zeven panden worden aangepakt waarbij 19 woonruimten ontstaan.