foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Toch weer betalen voor id-kaart

Economie

BREDA/DEN HAAG - Vanaf donderdag moet er toch weer betaald worden voor de id-kaart in het Breda stadskantoor. Minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) heeft een wetsontwerp daartoe ingediend op woensdag.

Indien de wet door het parlement wordt aanvaard, zal deze met terugwerkende kracht in werking treden met ingang van 22 september 2011. Hoewel de wet nog niet van kracht is, moet er voor de kaart toch gewoon worden betaald.

De Hoge Raad bepaalde op 9 september dat gemeenten niet langer leges mochten heffen. In Breda kostte een id-kaart 43,85 euro. Een stormloop op de gratis kaarten was het gevolg en de gemeente stelde dat er alleen op afspraak de kaart kon worden besteld en afgehaald.

In Breda kaartten Leefbaar Breda en D66 al eens aan dat het stadskantoor een verlaagde of zelfs helemaal geen lege zou moeten vragen voor de id-kaart. In 2009 werden er nog ruim 20-duizend id-kaarten aangevraagd.

Op basis van de uitspraak van de Hoge Raad en het aantal verstrekte id-kaarten in Breda zou de stad in totaal bijna 900-duizend euro per jaar kunnen mislopen. Het is niet duidelijk of het Rijk of de gemeente zelf voor die kosten moet opdraaien.