Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

NS: 'Geen trein van Breda naar Antwerpen? Onzin!'

Economie

BREDA – “Geen trein meer vanuit Breda naar Antwerpen? Niet dat ik weet.” Rose Teunissen van NS Hispeed is stellig. “Ik snap niet waar de ophef vandaan komt.” Dat er geen trein meer zou rijden van Brabant naar België, verwijzen zowel de Nederlandse Spoorwegen als de minister naar het land der fabelen.

Omroep Brabant meldde dinsdag dat er vanaf 2012 geen enkele trein vanuit Brabant meer naar de Zuiderburen zou rijden. “Daar klopt weinig van”, stelt Teunissen. “Het klopt dat de international trein van Amsterdam naar Brussel verdwijnt. Die klapt om naar de HSL-Zuid.”

Volgens Teunissen levert dat ruimte op het reguliere spoor op waardoor er een tweede Intercity van Vlissingen naar Den Helder kan gaan rijden. Iets waar de Zeeuwen volgens de persvoorlichter al lang op zitten te wachten.

In de toekomst rijdt er vanuit Breda een Fyra naar Antwerpen. Die komt uit Den Haag. Daarnaast rijdt er een directe Fyra van Amsterdam naar Brussel. Die maakt geen tussenstop in Breda. De Fyra Breda – Amsterdam blijft gewoon bestaan.

Dat laat onverlet dat de Nederlandse en Belgische overheid nog wel met elkaar in de clinch liggen over het aantal treinen dat het land bestelt. Nederland – of eigenlijk de NS - zou 16 treinen bestellen, de Belgische collega NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen) zouden er vier bestellen. “De NMBS heeft er nu maar drie besteld en daar ligt het probleem”, legt Teunissen uit. “De overheid probeert dat nu vlot te trekken.”

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen bevestigt dat ze zich blijft inzetten voor een verbetering van de verbinding tussen Roosendaal en Antwerpen. Met het verdwijnen van de international Intercity blijft op dat traject slechts één keer per uur een stoptrein van de NMBS rijden.

PvdA-raadslid Frans Szablewski leverde dinsdag al een setje vragen in bij het Bredase college van B&W. Szablewski toonde zich verbolgen over het feit dat de Fyra van Amsterdam naar Antwerpen niet zou stoppen in Breda.