Afbeelding

Kantoren naar woningen ombouwen makkelijker

Economie

BREDA – Bredase pandeigenaren die hun leegstaande kantoren willen transformeren naar woonruimten, krijgen het makkelijker in Breda. In eerste instantie betreft het voornamelijk transformatie naar studentenhuisvesting.

“Wij willen, binnen de kaders van de wet, zo uitgebreid mogelijk meedenken met initiatiefnemers”, stelt wethouder Bob Bergkamp. “Bijvoorbeeld op het gebied van het Bouwbesluit en milieuwetgeving.” Om welke panden het gaat, hangt af van de initiatieven uit de markt en de locatie- en pandeigenschappen.

In Breda is er een dringende vraag naar woonruimten vanuit studenten, expats, arbeidsmigranten en (her)starters. Voor deze dringende woonvraag wil de gemeente snel een oplossing bieden. Kantorentransformatie naar woonruimten lijkt een geschikte oplossing voor dit probleem op de woningmarkt. Tegelijkertijd kan dit bijdragen aan het verminderen van de overcapaciteit op de kantorenmarkt.

Het ombouwen van kantoren naar woonruimten blijkt in de praktijk echter een ingewikkelde en tijdrovende opgave. Goede voorbeelden zijn de panden aan de Tramsingel. Om deze reden heeft het college besloten hier medewerking aan te verlenen, door met initiatiefnemers zo ruim mogelijk mee te denken op het gebied van diverse wet- en regelgeving.

Daarnaast wijst de gemeente een coördinator aan die initiatiefnemers snel en eenvoudig inzicht kan verschaffen in de mogelijkheden van hun plannen.