foto Joost Marcellis/Flickr.
foto Joost Marcellis/Flickr.

Bijna 2000 huisnummers anders door verwarring

Algemeen

BREDA – Bijna 2000 huisnummers in Breda moeten veranderen omdat hulpdiensten en de postbezorging zich wel eens vergissen. De landelijke regeling wordt op 1 oktober van kracht.

Dat betekent dat ook de 1921 huisnummerbordjes moeten worden vervangen. Het gaat om huisnummers die nu nog een ‘/’-teken bevatten. Het slash-teken in de toekomst weglaten is geen oplossing. Het zou tot meer verwarring zorgen. Het risico is dan groot dat bijvoorbeeld het huisnummer 9 1 als 91 wordt aangezien.

Het slash-teken wordt vervangen door een letter, afhankelijk van op welke verdieping het huis zich bevindt. Het gaat dan ook voornamelijk om appartementen in flatgebouwen op 75 locaties in Breda.

De huisnummerbordjes worden niet door de gemeente of de overheid vervangen. Ook komen de kosten voor het vervangen voor de rekening van de huiseigenaar. De nieuwe regeling stelt dat de kosten vallen binnen ‘het aanvaardbaar maatschappelijk risico’ of ondernemersrisico.

De regeling is geen vrije keuze van de gemeente. De Wet Basisregistraties Adressen en gebouwen bepaalt dat vanaf 1 oktober de schuine streep in de huisnummers moet worden vervangen door een letter. De gemeente vergoedt geen kosten die bedrijven of huishoudens maken.