Foto Yvonne Vermeulen
Foto Yvonne Vermeulen

IJsbaan Breda 'hoopt op slechter weer'

Sport

HOGE VUCHT- “Moet je kijken, wat een zwembad!” Dat roept Cornel van Geelen, sportmanager bij Optisport, uit als hij naar de schaatsbaan kijkt. Volgende week moet de baan open, maar vooralsnog wil het water niet echt vastvriezen.

Het is binnen in elk geval koeler dan buiten, maar volgens Van Geelen is de temperatuur in de hal toch boven de 20 graden. Vanaf het plafond drupt er water op de vloer, dat komt onder andere door de temperatuur en de luchtvochtigheid. Om bobbels in het ijs te voorkomen stuurt Van Geelen extra vaak een ijsmachine over de vloer.

De komende week moet er nog hard gewerkt worden. “De vloer is nu gekoeld, daar beginnen we altijd mee. Dan komen de eerste lagen water op de vloer. Gisteren zijn we begonnen met de white marker, het spul dat het ijs wit maakt. Maar zoals je kunt zien blijft dat nog niet goed zitten.” Voor zondag 9 oktober moeten er nog aardig was stappen doorlopen worden. “Op de witte laag maken we nog een paar lagen ijs. Dan is het tijd voor de belijning en dat let heel nauw. Pas daarna kunnen we met de toplaag beginnen.” Uiteindelijk ligt er dan zo’n 5 centimeter ijs op de baan.

Van Geelen denkt dat hij de openingszondag wel gaat halen. “Ik verwacht dat we de volgende week vier dagen dag en nacht zullen moeten doorwerken. Maar ik ga er van uit dat het goed komt.” Het weerbericht voor volgende week houdt hij nauwlettend in de gaten. “Sorry voor de strandgangers, maar ik hoop op slecht weer. Vorig jaar was de temperatuur eind september al uitzonderlijk hoog, maar dit jaar is het extreem.” De buitentemperatuur moet voor de ijsbaan in elk geval onder de 18 graden komen. “Dan kan de vloer aanvriezen. Als er eenmaal ijs ligt verwacht ik dat de vloer ook wel koud blijft.”