Cover van NAC Wie Wij Zijn.
Cover van NAC Wie Wij Zijn.

Glossy over NAC: 'Op de foto met Mohorovic'

NAC

BREDA/AMSTERDAM - Een tijdschrift over NAC, wie zit daar op te wachten? Heel NAC-minnend Nederland, zo denkt uitgever, journalist en NAC-fan Martijn Jas. Hij presenteert komende maand NAC - Wie wij zijn. Een glossy over de Parel van het Zuiden.

Hoe is het idee voor een magazine ontstaan?
"Als NAC-supporter wist ik natuurlijk dat onze club in 2012 honderd jaar bestaat. Ik dacht: misschien kan ik een boek gaan schrijven met mooie verhalen. Maar omdat ik al zes interviewboeken heb geschreven, waaronder Breda Bevalt!, vond ik het tijd voor iets anders. Een glossy leek me wel wat, je kan daarmee iets meer variëren."

Wat is jouw band met NAC?
"Vanaf mijn zevende ga ik naar NAC, dat is nu dus 37 jaar. Als tiener ging ik vaak naar de trainingen kijken. Ik had de dag van mijn leven als ik een bal naar trainer Jo Jansen mocht terugtrappen. Ik droomde van een profcarrière bij NAC maar helaas ben ik niet verder gekomen dan JEKA 8 waar ik wel ooit in een seizoen 67 doelpunten maakte. Hoewel ik al 15 jaar in Amsterdam woon, blijft NAC mijn club. Van Ajax moet ik niks hebben. Ik ben overigens een makkelijke NAC-supporter: met een paar spectaculaire wedstrijden per seizoen ben ik al tevreden."

Wat is je oudste herinnering? En waarom is je die bijgebleven?
"Josip Mohorovic was mijn jeugdheld. Meestal stond ik al een uur voor de wedstrijd achter het doel. Toen de spelers een warming-up deden heb ik Mohorovic gevraagd of ik een foto van hem mocht maken. Het lukte en ik was apetrots."

Een magazine over NAC. Wie staan daar in?
"Mohorovic staat erin. Ik ben met die foto naar Zwitserland gegaan waar hij woont. En daar zag ik hem weer, ruim 30 jaar later.
Heel veel spelers van toen en nu hebben aan de glossy meegewerkt: Ton Lokhoff, Kees Rijvers, Theo Dierckx, Robbert Schilder, Jan de Jong, Pierre van Hooijdonk, Kees Luijckx, Addy Brouwers en ga maar door. Maar er staat ook een ontroerend verhaal in met de familie van Dominique Diroux, de NAC-speler die op 20-jarige leeftijd stierf aan een hartstilstand. Doortje Zwaanswijk heeft in Australië haar man Patrick én Graham Arnold geïnterviewd. Ook supporters en spelersvrouwen komen aan het woord en in beeld. John de Leeuw van het NAC Museum heeft een mooi verhaal verteld over zijn liefde voor NAC. Voor ieder wat wils, tenminste, dat denk ik."

Wat is hét verhaal dat ik zeker niet mag missen?
"Jeetje, geen idee. Voor mijzelf is dat verhaal met Josip Mohorovic bijzonder. Hij is erg aardig en het was mooi om te constateren dat hij nog steeds een NAC-hart heeft."

Verschijnt dit magazine eenmalig? En heb je ook plannen voor magazines voor andere clubs?
"Het is niet eenmalig. Eind november komt het eerste nummer uit en in mei 2012 het tweede nummer. Daarna zie ik wel, ik heb in ieder geval nog ideetjes genoeg. Aan andere clubs denk ik niet. NAC is de enige club die telt."

NAC - Wie wij zijn gaat €6,95 kosten. Het kan hier al via het web besteld worden. Gebruik je als kortingscode 'bredavandaag' dan betaal je geen verzendkosten.