Ook zondag stond er een scala aan sporten op het programma tijdens de ParaGames in Breda. foto Peter Visser
Ook zondag stond er een scala aan sporten op het programma tijdens de ParaGames in Breda. foto Peter Visser

Iedereen mag naar toppers ParaGames komen kijken

Sport

BREDA - De eerste sporters zijn al in de stad, maar de voorbereidingen zijn nog in volle gang. Donderdag beginnen de ParaGamesBreda waar vanuit de hele wereld zo’n 3000 gehandicapte sporters op af komen.

“We liggen op schema, maar er moet nog wel veel gedaan worden”, vertelt voorzitter van ParaGamesBreda John van Ierland. “Sommige locaties zijn nu nog in gebruik door de vaste gebruikers dus die moeten straks nog omgebouwd worden.

Dit jaar zijn de games voor het eerst erkend door het Paralympic Committee en dat brengt weer een hoop extra regels met zich mee. “We hebben nu te maken met controles van de paarden en alle tijden moeten we nu digitaal meten. En ook met dopingcontroles hebben we nog nooit te maken gehad”, vertelt Van Ierland.

Dankzij de erkenning kan Breda ook een hoop officiële toernooien huisvesten. “We hebben dit jaar het Open Nederlands Kamioenschap boccia (een balspel dat lijkt op jeu de boules) en en een aantal internationale toernooien. Volgend jaar hebben we het WK atletiek voor junioren, we zijn natuurlijk heel blij dat we dat mogen organiseren.”

Toch zijn er ook dit jaar al bijzondere wedstrijden bij de ParaGamesBreda. “Ik verwacht dat handbiken en tandamrace spannende wedstrijden gaan worden. Maar ook van bankdrukken heb ik grote verwachtingen, want de hele wereldtop is hierbij aanwezig.”

Van Ierland hoopt dat er veel mensen komen kijken. “Met paralympics is het vaak net als met de reguliere basketballwedstrijden. Daar komt niet zo veel publiek op af. Ik wil letterlijk alle drempels wegnemen. De wereldtop is aanwezig, alle wedstrijden zijn gratis en iedereen mag komen kijken.”