Foto Yvonne Vermeulen
Foto Yvonne Vermeulen

Drukte bij banenmarkt in NAC-stadion

Economie

STEENAKKER - Ze stonden al ruim voor openingstijd te trappelen voor de ingang. Ongeveer honderd werkzoekenden verzamelden zich donderdag voor openingstijd aan de stadionstraat voor de banenmarkt van Werkplein.

Werkplein is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en het UWV. Volgens districtscommunicatieadviseur Rini van der Linden kwamen er donderdag zo’n drieduizend werkzoekenden naar de markt. “In maart hebben we voor het eerst een banenmarkt georganiseerd, die was alleen voor Breda. Nu hebben we het groter aangepakt.”

Om de drukte te spreiden komen de werkzoekenden heel de dag door naar de markt. “Iedereen heeft zichzelf vooraf aangemeld en daarbij het verzoek gekregen rond een bepaalde tijd te komen. Anders is het zo druk dat zowel de werkgevers als de werkzoekenden niets aan de markt hebben”, denkt Van der Linden.

Kansen liggen vooral in de sectoren zorg, welzijn en techniek. “Ik weet niet hoeveel vacatures er in totaal ingevuld moeten worden. Het gaat ons er vooral om dat mensen hier het eerste contact met een nieuwe werkgever kunnen leggen en dat de werkgever ziet wie er bij hem wil solliciteren."

Met een bezoek aan een banenmarkt kunnen werklozen voldoen aan de sollicitatieplicht. “Het is niet verplicht om hier te komen”, vertelt Van der Linden, “maar solliciteren is wel verplicht. En deze markt moet een duwtje in de juiste richting zijn.”