Afbeelding

‘Veel nadelen aan nieuw beleid betaalde fietsenstalling’

Economie

CENTRUM – Voor de fietsenstallingen in Breda moet vanaf 2012 worden betaald en dat levert volgens de Fietsersbond Breda meer nadelen dan voordelen op.

In 2009 besloot wethouder Wilbert Willems om fietsers gratis hun stalen ros te laten stallen in de bewaakte stallingen. “Minder auto’s in de stad”, was toen zijn argument. De Begroting 2012 draait dat besluit nu weer terug. De Fietsersbond denkt dan ook dat dit de auto’s weer terug brengt in het centrum, met alle gevolgen van dien. Ook het aantal fietsen op straat stijgt volgens de Fietsersbond.

Daarnaast vindt de bond dat de Begroting verwarring zaait doordat het college niet ingaat op de exacte verhoging. “Uit het collegevoorstel wordt absoluut niet duidelijk wat de kosten en baten zijn van het weer betaalbaar maken van de gemeentelijke fietsenstallingen. Het voorstel is verpakt in een ander voorstel voor de aanpassing van de parkeertarieven voor auto's. Met die maatregel samen wordt een meeropbrengst van 1 miljoen euro voorspeld”, stelt de bond. Een specificatie wordt niet gegeven.

Volgens de bond is een betaalde fietsenstalling helemaal niet nodig. Die komen immer in veel gemeenten voor. “Meerdere steden weten middelen daarvoor te genereren. Breda heeft maatschappelijk veel te winnen door zich ook in dit opzicht onder de fietsvriendelijke steden te blijven scharen.”

Een positief punt aan de Begroting is dat er een capaciteitsvergroting van fietsenstallingen komt. Maar daar tegenover stelt ze toch weer dat de stallingen straks minder gebruikt worden door er geld voor te vragen.