4 december, geheel in winterfsfeer wordt de Kerstboom op de Grote Markt geplaatst. foto Guido van der Kroef
4 december, geheel in winterfsfeer wordt de Kerstboom op de Grote Markt geplaatst. foto Guido van der Kroef

Geen Kerstmarkt op Grote Markt Breda dit jaar

Economie

BREDA - Op de Grote Markt komt dit jaar geen Kerstmarkt en ijsbaan. Dat is de uitkomst van een overleg tussen initiatiefnemers, horecaondernemers, de ambulante handel en Gemeente Breda. De markt bleek lastig te combineren met de reguliere markt en een ijsbaan.

De partijen blijven met elkaar in overleg om de mogelijkheden voor volgend jaar te bezien, zo melden de initiatiefnemers. Zij spreken van een open en constructief overleg tussen alle partijen.

"In het gesprek is gekeken naar mogelijkheden tot herplaatsing van kramen bij het plaatsen van een ijsbaan. De ambulante handel heeft zich hierbij constructief opgesteld en hebben het overleg als zeer prettig ervaren. De fysieke invulling bleek echter moeilijk te combineren."

Ook bleken de eisen van brandveiligheid een hinderpaal, waardoor combineren van de verschillende attracties en de marktkramen onmogelijk bleek. Struikelpunt was de brandput op de Grote Markt. Deze moet vrij liggen voor de brandweer. Ook de aanrijroutes voor de brandweer moeten vrij toegankelijk zijn. "Op dit moment is er nog te weinig tijd over om tot goede oplossingen te komen voor uitvoering van gedegen plan", aldus de initiatiefnemers.

De plannenmakers gaan nu kijken of er volgend jaar wel een Kerstmarkt kan komen, daar alle partijen veel belang hechten aan 'een kerstsfeer op de Grote markt, de huiskamer van de stad'. "De aantrekkelijkheid van de hele binnenstad voor de bezoekers is nodig om de bezoekers goed te bedienen."

De gesprekken over de plannen voor 2012 worden samen met de Gemeente Breda volgende maand voortgezet.