De eerste officiële rit van de Fyra vanuit Breda, zondag 3 april. foto Thaddeuz
De eerste officiële rit van de Fyra vanuit Breda, zondag 3 april. foto Thaddeuz

Minister wil directe treinverbinding Breda - Antwerpen

Politiek

BREDA – Minister Schultz van Haegen wil tijdelijk een directe treinverbinding van Breda naar Antwerpen om Brabant toch goed met België te kunnen verbinden. Dat zei wethouder Wilbert Willems (GroenLinks, Mobiliteit) in de raadscommissie Economie dinsdagavond.

De raadscommissie toonde zich nog maar eens bezorgd over het verdwijnen van de Beneluxtrein en het uitblijven van de Fyra-verbinding Den Haag-Breda-Brussel. “De minister heeft in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld om tot die tijd een directe trein te laten rijden van Breda naar Antwerpen.”

Of die gaat rijden is echter ook nog onzeker. “De minister is nog in onderhandeling met België over die tijdelijke verbinding”, zei Willems.

Zonder die verbinding zou Brabant vanaf 2012 verstoken zitten van een directe verbinding met België. De Beneluxtrein, geplaagd door vertragingen en de slechte staat waarin deze verkeert, beëindigt dan zijn dienstverband. “De trein rijdt al twee jaar langer dan gepland”, legde Willems uit. “Dus die moet ook weg. De permanente verbinding vanuit Den Haag krijgen we. Alleen het tijdstip is nog niet bekend.”

Letterlijk citaat uit de brief van de minister:
Gezien deze situatie heeft de Nederlandse Staat gevraagd aan HSA het proces te starten om een verbinding Breda - Antwerpen over de HSL-Zuid/HSL-4 aan te bieden op het moment dat de Beneluxtrein wordt vervangen door de Fyra, zo lang bediening van Den Haag - Breda - Brussel niet mogelijk is. HSA is hiertoe bereid omdat zij ook het belang onderschrijft van een goede verbinding tussen Zuid-Nederland en België, maar heeft aangegeven dat medewerking van NMBS en de Belgische Staat noodzakelijk is. NMBS wenst hier alleen aan mee te werken wanneer ook de Belgische Staat de keuze voor uitvoering van dit „ingroeiscenario? bevestigt en zij hiervan geen financieel nadeel ondervindt."