foto Ilse Lukken
foto Ilse Lukken

NAC als gek aan de gang om arbitrage-gat te dichten

NAC

STEENAKKER – NAC weet nog niet vanuit welk potje de schuld van ruim anderhalve ton aan de gemeente betaald wordt. Algemeen directeur Ed Busselaar: “We zijn als gekken aan de slag om gaten te dichten".

Het is volgens Busselaar geen zekerheid dat de verwachte ECV-gelden daartoe dienen, zoals de gemeente eerder haar hoop uitsprak. De opbrengst van uitzendrechten zijn nog niet bekend. Maar wat wel duidelijk is dat NAC dit lager heeft ingeschat dan vorig seizoen.

“Vorig seizoen gingen we uit van de tiende plek op de ranglijst. NAC eindigde toen dertiende, waardoor we minder kregen. Nu hebben we onszelf op de twaalfde positie ingeschat. Buiten dat is het totaalpakket van de ECV-gelden minder geworden”, aldus Busselaar, die daarmee verduidelijkt dat deze inkomsten niet zomaar kunnen worden ingezet als schuldaflossing.

De directeur vindt de reactie van de gemeente prematuur, omdat NAC eerst met een voorstel moet komen. “Dat hebben we zo afgesproken. Ik kan niet zeggen wat het voorstel is, want dan moet ik eerst gaan rekenen. We zijn nu met de jaarrekening bezig”, meldt Busselaar, die aangeeft dat voor hem hier de prioriteit ligt.

Of NAC het gat kan dichten door het aanboren van nieuwe sponsors of door in de winterstop spelers te verkopen, moet blijken. “Het is altijd een optie een speler te verkopen, maar 1,5 ton zet geen zoden aan de dijk. Dat is geen reële optie.”

Wel ziet de directeur ruimte in sponsorwerving. Volgens hem is voor een aantal RBC-sponsoren de ‘rouwperiode’ voorbij en denken zij weer aan voetbal. “We hebben ons vanaf het begin af aan gedeisd gehouden. Nu zie je dat mensen uit zichzelf met ons contact opnemen. Maar het blijft moeilijk te voorspellen wat voor bedragen daar uitkomen. “

Busselaar verwacht eind deze maand het voorstel tot terugbetalen van de schuld klaar te hebben.