Afbeelding

‘NS Poort gaat risico OV-terminal dragen’

Economie

BREDA/UTRECHT – NS Poort gaat het exploitatierisico dragen van de nieuwe OV-terminal in Breda. Dat gaan het bedrijf en de gemeente Breda binnenkort overeenkomen, zo bevestigt wethouder Alfred Arbouw.

NS Poort voelde zich eerder deze week ten onrechte weggezet als een partij die haar afspraken niet nakomt. Dat stelt een woordvoerder naar aanleiding van berichten over het afhaken van het bedrijf in de ontwikkeling van vastgoed in het Stationsgebied.

“Er is sprake van een uitruil van verantwoordelijkheden”, zo stelt de woordvoerster. “Dat is in goed overleg met de gemeente gebeurd. NS draagt nu alle risico bij de ontwikkeling van de OV-terminal. Die verantwoordelijkheden hebben we ervoor terug gekregen.”

De afspraak moet formeel nog gemaakt worden, maar zit er wel aan te komen, zo bevestigt Arbouw. “Alles afwegende is dit voor de stad de beste oplossing. Het aangaan van een onzekere langdurige juridisch procedure, zou voor veel vertraging zorgen.”

Wethouder Arbouw sprak tijdens de commissie Economie uit geen claim in te dienen bij het bedrijf vanwege deze keuze. Volgens de woordvoerder van NS is dit dus ook helemaal niet aan de orde. Overigens zou een juridische procedure wellicht veel meer gaan kosten dan de 1,5 miljoen die de gemeente er nu aan rentekosten bij inschiet. “Want vertraging kost geld, je begint nu later met het op de markt zetten van deze gebieden”, aldus de wethouder.

Dat NS Poort afziet van de vastgoedontwikkeling, heeft niks met de situatie van het bedrijf te maken, stelt de woordvoerder van NS. “Dit is een landelijke strategische keuze.” Een suggestie dat dit met financiën te maken heeft, is volgens haar niet op zijn plaats.

En het aansprakelijk stellen van NS Poort wegens contractbreuk, zoals in de commissie gesuggereerd werd ? “Dat ligt wat genuanceerder, zoals ik ook in de vergadering heb aangegeven”, stelt Arbouw, verwijzend naar de genoemde lastige juridische weg die daarvoor gevolgd zou moeten worden.