Een medewerker van Vindingrijk repareert een lamp.
Een medewerker van Vindingrijk repareert een lamp.

Kringloopwinkel Vindingrijk gaat al 10 jaar als een speer

Economie

EMER - Ver voor openingstijd lopen aan de zijkant van kringloopwarenhuis Vindingrijk de werknemers af en aan. Nieuwe ladingen goederen worden gesorteerd, gerepareerd en naar de winkel gebracht. Een vuilniswagen neemt de onbruikbare spullen mee. Het warenhuis bestaat 10 jaar, tijd om er eens een kijkje te nemen.

Directeur Twan van Gorp geeft een rondleiding door de ruimtes achter de winkel. In het kantoor hangt een foto die gemaakt is in de begindagen van Vindingrijk, september 2001. “De vraag kwam om een kringloopwinkel te beginnen waarbij mensen met een grote afstand van de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. In samenwerking met de sociale werkvoorziening zijn we toen van start gegaan.”

“Het warenhuis liep gelijk als een speer en qua volume groeien we nog steeds”, vertelt Van Gorp. Om een beetje orde in de chaos te scheppen krijgen alle stukken een datumstempel. “Gemiddeld gaat een product binnen een maand weg. Spullen die te lang staan gaan weer ergens anders heen. Alles wat je thuis op zolder zet blijft daar staan. Maar wij kunnen gewoon niet alles bewaren.”

Bij Vindingrijk is niet alleen een grote opslag, maar ook een werkplaats. Daar zijn verschillende afdelingen. Fietsen en klokken worden gerepareerd en er is ook een hoek voor alles met ‘beeld, geluid en een stekker’. “We nemen bijna alles in, maar het moet wel te hergebruiken zijn. We repareren alleen dingen als ze daarvan een meerwaarde krijgen.”

Volgens Van Gorp staan mensen er tegenwoordig meer mensen voor open om tweedehands spullen te gebruiken. “Het is heel hip om oude en nieuwe spullen te combineren. Ook tweedehands kleding wordt steeds meer geaccepteerd.” En er komt veel kleding binnen bij Vindingrijk. “Er kom zo’n 300 ton kleding per jaar binnen. Omdat we niet alles kunnen verkopen maken we een selectie van de kleding, de rest gaat naar het Leger des Heils.”

De afgelopen 10 jaar is Vindingrijk behoorlijk gegroeid. “In 2001 zijn we begonnen met 20 werknemers, dat zijn er nu zo’n 75. Die leren hier iets bij, volgens soms een opleiding of schuiven door naar regulier werk. Ik schat dat er inmiddels zo’n 350 werknemers zijn doorgeschoven", vertelt de directeur.

Om elf uur gaat de winkel open, maar de echte kopjesjagers staan al een poosje voor de deur. Zodra ze binnen kunnen stuiven ze als hongerige wolven op hun doel af. "Het is wie het eerst komt, wie het eerst maalt", zegt Van Gorp. "Reserveren kan maximaal een dag, als je later komt moet je geluk hebben."

In het videoverslag vertelt klokkenmaker en beveiliger Henk de Wit over zijn werk bij Vindingrijk.