Afbeelding

Voedselbank moet schooien

Algemeen

BREDA - De voedselbank Breda moet de laatste weken extra hard ‘schooien’. Dat vertelt vrijwilliger Henk van Elewout die moeite heeft wekelijks de driehonderd pakketten te vullen.

“We hebben de laatste tijd veel te weinig eten om te verdelen”, vertelt Van Elewout. “We moeten met de pakketten iedere week ruim 700 monden en mondjes vullen. Waar we dat voorheen twee kratjes konden aanbieden is dat nu anderhalf.” Hij denkt dat het tekort vooral door de consument komt. “Producten die nu tegen de houdbaarheidsdatum met korting in de supermarkt liggen worden door consument nog gekocht. Die producten komen dus niet meer bij ons.”

Van Elewout is nu druk met de decembermaand. “Ik ben bezig met een mail die naar bedrijven wordt gestuurd. Eigenlijk is het een beetje schooien.” Maar ook buiten de decembermaand om zijn er bedrijven die benaderd moeten worden. “Er zijn bedrijven die betalen om voedsel te vernietigen. Dat kost die bedrijven geld, terwijl wij het gratis aannemen.”
Het is de eerste keer dat de voedselbank dit probleem heeft. “Ik werk hier nu zes jaar en we zaten altijd in een stijgende lijn. Zowel het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de pakketten als het aanbod van producten steeg”, vertelt Van Elewout. “Maar de laatste weken is het erg schraal.” En daar hebben alle voedselbanken in Brabant last van.

Er zijn veel producten die de bank kan gebruiken, de lijst die Van Elewout opnoemt is lang. “Pasta, rijst, groente, maar ook lang houdbare producten uit blik of potjes hebben we hard nodig.” Er komt ook af en toe een lading snoep binnen. “Natuurlijk zijn we daar hartstikke blij mee, maar we bieden liever maaltijden aan. Met basisproducten moet je toch je maag vullen.”

Hij benadrukt dat echt alles bij de voedselbank welkom is. “We hebben wel afspraken moeten maken met de Voedsel en Waren Autoriteit. Bepaalde producten mogen we na de houdbaarheidsdatum uitdelen. Zoals limonade, door de hoeveelheid suiker blijft dat nog wel een jaar langer goed.” Daardoor ontstaan er ook scheve verhoudingen. “We delen soms in maart nog pepernoten uit. Maar dat maakt niet uit, de kinderen vinden het hartstikke lekker.”