Afbeelding

Horeca kent afpersing Satudarah alleen van geruchten

Politie

CENTRUM – Een deel van de Bredase horeca concludeert dat de vermeende bedreiging en afpersing door de Satudarah MC een incident is dat in ieder geval één keer heeft plaatsgevonden. "De rest zijn alleen geruchten."

Leden van de motorclub zouden zich vooral op vrijdagavond op en rond de Havermarkt in het centrum bevinden. De leden zouden cafés afpersen om zo de zaak te kunnen overnemen.

Willy van Schie van horecavereniging de Wandelerij en eigenresse van discotheek Bash haalt het voorbeeld van nachtcafé de Nachtwacht aan. Dat zou de deuren hebben gesloten door bedreiging van de motorclub. “Dat voorbeeld kent iedereen en is algemeen bekend”, stelt Van Schie. “Bij andere horecaondernemers gebeurt het echter niet. Zij hebben het over geruchten.”

Als de motorclubleden zich daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt aan de verdenkingen die het OM heeft, vindt Van Schie het terecht dat de mannen zijn opgepakt. “We moeten gezamenlijk een vuist vormen en duidelijk maken dat dat hier niet kan.”

Van Schie vraagt zich wel af of ondernemers die worden bedreigd toch zwijgen uit angst voor represailles. “Want wat doe je als ondernemers als die mannen in je zaak je bedreigen. Dat kan erg imponerend zijn waardoor de ondernemer niet naar de politie stapt.”

Ook Peter Werther heeft de verhalen niet van eerste hand. Hij stelde al eerder dat de bedreigingen tot nu toe alleen de ronde deden in het geruchtencircuit.