beeld MaVer
beeld MaVer

Analyse: Evenemententerrein Bavelse Berg nog ver weg

Economie

ANALYSE – Het college maakte woensdag de doorstart van het plan wereldkundig een evenemententerrein aan de voet van Bavelse Berg te realiseren. Maar het is nog verre van realiteit.

Laten we vooropstellen dat een grootschalige ontwikkeling als deze, het gaat om ongeveer vier hectare, een positief effect heeft op de economische positie van Breda. Zeker in tijden van crisis is het verstandig, als het even kan, om te investeren. Het zorgt voor inkomsten en werkgelegenheid.

Maar het is verstandig om voordat de gedachten op hol slaan pas op de plaats te maken. Zoveel werd duidelijk tijdens de presentatie van het intentieakkoord dat is getekend tussen het stadsbestuur en de marktpartij MaSys die de evenementenzone wil ontwikkelen.

De volgende stap in het proces van realisatie is het ondertekenen van de zogenaamde samenwerkingsovereenkomst (SOK) tussen de betrokkenen. En dat gegeven zet het positivisme, zoals de spreekwoordelijke benen, direct terug op grond. Want de eerste plannen rond de ontwikkeling van de Bavelse Berg bleven op dat punt steken.

Ook toen was het vooraf hosanna en zagen de politiek, het bedrijfsleven en de Bredanaars het terrein met evenementenhal al liggen. Hopelijk hebben de betrokken en dan met name de marktpartijen, iets geleerd van de mislukking van vorige keer.

De goede bedoelingen eindigde in 2009 en met het afwikkelen van de SOK. Een dreigende claim voor de gemeente hing als donkere wolk boven de eens zo mooie plannen. Nu zegt het college alle risico’s te hebben ingedekt. Dat geldt natuurlijk niet voor de marktpartijen, want die zijn afhankelijk van onder meer de economische ontwikkelingen.

De crisis gooide roet in het eten. Risico’s waren te groot en de voorgenomen investeringen bleken niet haalbaar. Nu ziet de toekomst er wederom niet goed uit. Die is door de eurocrisis op zijn minst onzeker.

Eerst het ondertekenen van een SOK en dan de start van de bouw. Pas dan is er echt sprake van een ontwikkeling. Nu zijn het nog mooie woorden. Dat neemt niet weg dat de partijen er alles aan moeten doen om de evenementenzone te realiseren. Maar met beide benen op de grond, want ook dat is goed voor Breda.