http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-10-18/trots-op-nederland-breda-nu-echt-aan-de-slagfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-10-18/trots-op-nederland-breda-nu-echt-aan-de-slagfoto Erik Eggens

Na vertrek Rita Verdonk: ToN-raadslid Breda gaat door

Politiek

BREDA – Trots op Nederland-raadslid Gaston de Jong gaat door. Vorige maand liet zijn ToN-collega Tim Jené weten te stoppen, vrijdag was het de beurt aan partijleider Rita Verdonk per direct uit de partij te stappen.

Rita Verdonk heeft in een exclusief interview met EenVandaag laten weten dat ze een punt achter haar politieke carrière zet en dat haar partij waarschijnlijk op houdt te bestaan.

De Jong had het bericht nog niet officieel vernomen. “Als het echt zo is, is het heel jammer. Ze is toch het boegbeeld van de partij”, vindt het raadslid.

De Jong geeft de Bredase fractie van ToN vooralsnog niet op. “Morgen is er toevallig een bijeenkomst met Brabantse ToN-fracties. Daarin gaan we bespreken waar het heen zou moeten met de regionale fracties. De ambitie is om het te gieten in de vorm van de verschillende Leefbaar-partijen.”

De Jong reageert enigszins verbolgen over de uitspraak van Verdonk dat raadsleden ‘beter naar de PVV kunnen overstappen’. De uitspraak kan een doodsteek voor de partij betekenen. “Ik vind het geen verstandige uitspraak”, stel De Jong. “Ze geeft er al mee aan dat ze het voortbestaan van de landelijke ToN niet waarschijnlijk acht.”

De Jong sluit niets uit, maar geeft aan vooralsnog niet te denken aan overstappen naar een andere partij. Dat gebeurde een paar dagen geleden wel in Den Bosch waar twee ToN-raadsleden zich bij de VVD voegde.

Een opvolger voor Tim Jené, die wegens persoonlijke redenen afscheid nam van de politiek, is er nog niet. De Jong wachtte tot iemand uit de geringe kieskring op zou staan om Jené te vervangen. “Niemand meldde zich echter aan. Waarschijnlijk ga ik nu zelf actief op zoek."