Belcrumhaven Breda. foto Erik Eggens
Belcrumhaven Breda. foto Erik Eggens

Containerterminal in Belcrumhaven Breda

Economie

BELCRUM - De Bredase Container Terminal BV (BCT) wil een containeroverslagplaats op de plek waar nu nog het pand van de Backer en Rueb staat aan de Speelhuislaan 173. Wanneer die er komt is nog onduidelijk.

BCT heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend om een deel van de hal te kunnen slopen. Om welk deel is niet bekend. Een hal draagt een monumentenstatus. Die blijft overeind. Om er een containeroverslag te plaatsen heeft BCT geen vergunning nodig omdat de terminal al binnen het bestemmingsplan van de locatie past.

In de hal zit nu nog een bedrijfsverzamelgebouw. De bedrijven en de beheerder van het gebouw hebben nog niet officieel gehoord dat ze weg moeten. “Dat laten de hoge heren ons niet weten”, stelt de beheerder. “Als de handtekeningen zijn gezet, weten we het pas.”

Ondanks een groot bord ‘te huur’ op de gevel meldt de beheerder dat er sinds enige tijd een huurstop is afgekondigd. “Dan weet je wel dat er iets gaat spelen”, aldus de beheerder.

De plannen van de gemeente om van de Belcrumhaven een florerend en hoogstaand woongebied van 190-duizend vierkante meter te realiseren, zijn sinds enige tijd al op de lange baan geschoven. Tot 2020 gebeurt er niets in dat gebied met woningen. Ook het winkelcentrumgebied van 4500 vierkante meter komt er voorlopig niet.

Papierverwerker Van Puijfelik gaf al eerder aan geen voorkeur te geven aan een terminal in de Krouwelaarshaven, iets ten noorden van de Belcrumhaven. Als de containerterminal dichterbij lag, zou het verwerkingsbedrijf er pas gebruik van maken.

Foto's van het gebied.