foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Aquapush: Primeur Push in beregening kunstgrasveld

Sport

HEUSDENHOUT – Waterbesparend, energiezuinig en de aanlegkosten zijn gelijk aan die een normaal hockeyveld. Hockeyclub Push presenteerde maandagavond samen met partners Heijmans, Silt en Desso een nieuw soort waterkunstgras, Aquapush. Een wereldprimeur, zo betitelde Willem van der Vis van Push.

Geheel in de lijn met de huidige trend van besparing en bewustwording presenteerde Push de pilot die kan leiden tot een nieuwe manier van – vooral het onderhouden van – de waterkunstgrasvelden. Daarbij gaat het om de huidige manier van beregenen van de velden.

“Die is nu inefficiënt”, stelt Peter van Reijen van medeontwikkelaar Desso Sports Systems. “De huidige manier van besproeien heeft last van de wind waardoor het veld onevenredig wordt beregend. Ook de toeschouwers worden nat en het water verdampt snel omdat het al wordt verwarmd voordat het grond raakt.”

Het nieuwe waterkunstgrasveld wordt in het nieuwe systeem van onderuit nat gehouden. “Dat wordt mogelijk gemaakt door de wet van de communicerende vaten”, legt Van Reijen uit. “Het veld ligt als het ware op water dat voortdurend het veld nat houdt. Overtollig water wordt aan de rand weer opgevangen en teruggevoerd naar de pomp, die het hele systeem aanstuurt. Die pomp is tevens voorzien van een filter.”

De filter moet voorkomen dat algen vat krijgen op het veld. ´Algenterreur´, noemt Van Reijen het. Volgens hem wordt het veld dat voorzien is van Aquapush vrij van die terreur. Het systeem zorgt er voor dat het milieu van het veld regelt dat algen slechter gedijen.

Het consortium van initiatiefnemers zet vaart achter de ontwikkelingen van het nieuwe veld. “Half november willen we starten met de aanleg van een miniveld met Aquapush”, vertelt Pushvoorzitter Luc Augustijn. “De gemeente staat er positief tegenover, maar moet nog wel de vergunning verlenen. We willen voor de vorstperiode klaar zijn met de aanleg van het miniveld.”

De hockeyclub verbruikt jaarlijks voor één waterkunstgrasveld ongeveer 6000 kubieke meter water. Met het nieuwe systeem zou dat eenmalig 1000 kubieke meter zijn en daarna jaarlijks 9 kubieke meter, met behulp van de regen die in Nederland valt. Ook het verbruik van stroom zou dalen naar een ‘te verwaarlozen cijfer’. Daarnaast wordt nog een bedrag uitgespaard van 4500 euro per algenbestrijdingsbehandeling van een kunstgrasveld.

Niets dan voordelen. Het project moet nu alleen nog van de laboratoriumfase naar de werkelijkheid worden gebracht. De draagconstructie van het veld – het is alsof je op een strand loopt, maar dan anders – is nog in de testfase net als de snelheid van de waterafvoer als er een overschot aan is. Als de tests positief verlopen, wordt een nieuw kunsgrasveld in mei of juni van 2012 aangelegd.