foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Galderse Meren: Alleen toekomst met horeca en watersport

Economie

ANALYSE – De opmerking van wethouder Bob Bergkamp vorige week over het privatiseren van de Galderse Meren lijkt een goede optie voor de gemeente. Maar de zwemplas is commercieel alleen interessant met de ontwikkeling van horeca, watersport en andere faciliteiten. Daar moet het college garant voor staan.

Het stadsbestuur met Bergkamp voorop zit met de Galderse Meren in de maag. Er moet bezuinigd worden en daarom is besloten dat de zwemplas zichzelf moet bedruipen. Zodoende werd aan de bezoekers parkeergeld gevraagd.

De pilot afgelopen zomer is mislukt. Te weinig mooie dagen en dus te weinig inkomsten om de zwemplas kostendekkend te maken. In dat licht is privatisering van de Galderse Meren een prima optie. Maar is het wel realistisch?

Als een vergelijking wordt getrokken naar de zwembaden, die weliswaar het eigendom zijn van de gemeente, maar door een ander worden uitgebaat, is snel duidelijk dat een dergelijk seizoensgebonden product lastig rendabel te maken is. Dan moeten buiten het heffen van parkeergeld ook andere inkomsten binnenkomen, zoals entreegeld.

Daardoor zullen bezoekers hogere eisen stellen. Ze willen ook kwalitatief goede faciliteiten zoals douches, toiletten en kleedruimtes die in voldoende mate aanwezig moeten zijn. Dit alles vergt een behoorlijke investering.

Mocht een marktpartij geïnteresseerd zijn dan zal die het recreatiegebied graag zoveel mogelijk commercieel willen exploiteren. Dan kan er gedacht worden aan watersportactiviteiten, zoals verhuur van waterscooters, surfplanken en duikmateriaal.

Verder zal een nieuwe eigenaar graag horeca willen opstarten. Nu komt de gemeente nog weg met een snackwagen. Maar ook hier geldt dat de bezoekers hogere verwachtingen zullen hebben. Zij zitten liever op een terrasje.

De enige opdracht die het college straks heeft, mocht privatisering een serieuze optie zijn, is het mogelijk maken van commerciële ontwikkeling van de Galderse Meren. Dat betekent het bestemmingsplan wijzigingen en vergunningen afgeven. Of dat haalbare kaarten zijn, moet nog blijken.