foto Openbaar Ministerie (om.nl)
foto Openbaar Ministerie (om.nl)

Recherche vindt miljoenen aan cash op Bredase zolder

Politie

BREDA – De Nationale Recherche heeft miljoenen aan – vermoedelijk crimineel - contant geld in een doos gevonden op een Bredase zolder. Waar precies wordt niet bekendgemaakt. De vondst is onderdeel 25 huiszoekingen in Nederland en België.

Daarbij werd een megavondst aan drugs, wapens en cash geld gedaan. Tijdens de zoekingen dinsdag en twee weken geleden in heel Zuid-Nederland werden 130 kilo cocaïne, ruim 6,5 miljoen euro aan cash en acht vuurwapens in beslag genomen. In Rucphen en Tilburg werden in totaal drie mensen gearresteerd.

De vondst is een resultaat van een onderzoek dat al in 2009 begon. Het Openbaar Ministerie meldt dat het onderzoek zich richtte op de productie van en de handel in verdovende middelen en synthetische drugs, vermoedelijk amfetamine.

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat ook hennep een onderdeel vormde van de handel. Daarop werd een kwekerij in Tilburg ontmanteld. Bij de kwekerij werden duizenden euro’s stroom gestolen.

De 130 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 10 miljoen euro, lag verbogen achter een loods bij een woning in Rucphen. De vuurwapens, waaronder een Kalashnikov AK-47, zijn bij verschillende verdachten in beslag genomen. Daarvoor is een 42-jarige Tilburger aangehouden. Hem wordt verboden wapenbezit ten laste gelegd.

De doorzoekingen werden door 150 mensen van de Nationale Recherche gedaan. Zij kregen hulp van onder meer korpsen uit België. Ook dar zijn drie woningen en twee bedrijven doorzocht. Het ministerie van Defensie leverde een Advanced Search Team. Dat kan met special apparatuur en technieken verborgen ruimten vinden en doorzoeken.