Afbeelding

Huizenmarkt: ‘Breda hoeft zich minder zorgen te maken’

Economie

BREDA – Voor de provincie Noord-Brabant ziet het toekomstperspectief van de huizenmarkt er goed en dat geldt ook voor Breda zei makelaar Edmond van der Sande dinsdag in de uitzending van Brabant Vandaag op Brabant10. “Er is een enorme verschuiving naar deze regio.”

Nu is het allemaal nog erg lastig. De Brabantse opmars geldt voor de midden en lange termijn stelt Van der Sande, een van de partners in het gelijknamige makelaarskantoor in Breda dat met name actief is in West-Brabant.

“De woningmarkt wordt door angst geregeerd en is erg gevoelig. Daardoor ontwikkelt deze zich ook snel, zowel negatief als positief. De consument pakt het snel op. Daarom moet je naar de toekomst durven kijken”, meent Van der Sande.

Brabant in trek
Van der Sande wijst op de sterke economische positie van de Brabant en staaft dat aan verschillende onderzoeksresultaten op demografisch gebied.

“Het is een feit dat we de tweede economie zijn in Nederland. Verder zijn er onderzoeken geweest die absoluut aangeven dat Brabant in trek is. Je ziet in andere gebieden negatieve migratiesaldo’s, waaronder een enorme trek vanuit het westen richting Brabant”, aldus Van der Sande.

Volgens de makelaar valt uit de verhuisbewegingen op te maken dat steeds meer mensen uit onder meer Rotterdam, Dordrecht en Den Haag deze kant opkomen.

Huidige dip
“Het speelt met name voor de steden Breda, Den Bosch en Eindhoven. Daar is de sterkste toename. Het heeft ook te maken met de geografische ligging. Die is gunstig ten opzichte van België en de Randstad", zegt de makelaar.

Maar wil de huizenmarkt uit de huidige dip komen zijn er nog wel wat stappen te ondernemen stelt Van der Sande desgevraagd. Hij denkt dat alle belanghebbenden, onder wie de overheid, de banken, de makelaars en de verkopers, daar een rol in spelen.

"Bij alle vier de partijen moet iets gebeuren. "De overheid moet zich richten op de banken die strenger zijn geworden bij het verstrekken van hypotheken. Die regels moeten soepeler worden. Daarnaast zullen de opdrachtgevers een realistische prijzen moeten vragen en daarin spelen de makelaars weer een rol. Ik denk dat dan de markt er weer goed uitkomt."