Afbeelding

Bredase zoekt vernieuwing Dutch Design Week Eindhoven

Cultuur

BREDA – Marijke de Bie, voormalig creatief directeur van het International Film Festival Breda, onderzoekt voor de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven onontgonnen gebied. Zij neemt de combinatie tussen film en design onder de loep. “Nu is er zelfs internationale interesse.”

De Bie zette vorig jaar in opdracht van de organisatie van de DDW een pilot op. Dit jaar is dus de tweede editie van haar Film en Design Festival. “De opdracht was om te laten zien wat er op het gebied van film en design gebeurd. Dat zijn we aan het onderzoeken.”

Het Film en Design Festival, dat van 22 tot en met 30 oktober synchroon loopt met de DDW, vertoont onder meer documentaires over architectuur, ontwerpers en technologieën. “We willen het simpel houden. De vraag wat design is staat centraal. Het gaat om het verhaal achter de ontwerper. Het vakmanschap bijvoorbeeld”, aldus De Bie.

Combinatie
De Bredase wijst op het gegeven dat het om onderzoek gaat. Kennisverwerving benadrukt ze. “Het is ongelofelijk dat we in de filmwereld nog een niche hebben gevonden. We onderzoeken vanuit film inspiratie naar onder andere mode en ontwerpen. Maar we stellen ons vooral de vraag waar de combinatie film en design eigenlijk ligt.”

Volgens De Bie verloopt de samenwerking tussen DDW en het Film en Design Festival erg soepel. Zo kan het Festival gebruik maken van de locaties van het ontwerpevenement in Eindhoven.

De Bie: “We werken heel nauw samen en krijgen een enorme ondersteuning van de DDW. Er komen ruim 100-duizend bezoekers. Dat betekent wel wat. We worden ook meegenomen in de communicatie en zij geven ons dus locaties.”

Inspirerend
De reacties zijn erg verfrissend, meent De Bie, die met haar eigen bureau Cicada Studio de openingsfilm voor de DDW maakte. “Je ziet dat de ontwerpers zelf naar de films kijken. Zo zien ze wat er op professioneel gebied gebeurd. Ik denk dat het heel inspirerend kan werken.”

Het Film en Design Festival kan op veel belangstelling rekenen zegt De Bie. Het idee achter het festival speelt ook al in Rotterdam, Amsterdam, Vlieland en Scheveningen. “We werken inmiddels landelijk, maar er is ook interesse uit het buitenland. Zo zijn er gesprekken met Helsinki en Londen toont eveneens interesse.”

Maar het gaat ook om Brabant en mogelijkheden tot samenwerking in de regio. Want daar valt veel winst te behalen meent De Bie. “Wanneer steden samengaan kun je ook iets neerzetten. Dan bereik je een veel bredere doelgroep. Ik zie heel wat kansen liggen.”

OFFICIAL TRAILER FILM + DESIGN Festival 2011 from FILM + DESIGN Festival on Vimeo.