Belcrumhaven Breda. foto Erik Eggens
Belcrumhaven Breda. foto Erik Eggens

GroenLinks uit zorgen komst containerterminal Belcrum

Politiek

BELCRUM – De mogelijke komst van een containerterminal op het terrein van de voormalige Backer en Ruebfabriek baart GroenLinks zorgen. Zoveel wordt duidelijk uit een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Een aantal weken geleden werd bekend dat het idee bestaat een containerterminal te realiseren op de plek waar tot voor kort onder meer een atelierruimte en een skatehal gepland stonden.

Doordat de bestaande plannen met het terrein aan de Speelhuislaan een nieuwe wending hebben gekregen willen GroenLinks raadslid Piet Hein Scheltens en fractievoorzitter Selçuk Akinci duidelijkheid van het stadsbestuur.

“Langs de veilingkade zou ook een hotelboot worden afgemeerd. Deze ontwikkelingen lijken inmiddels te zijn ingehaald door de plannen van BCT B.V. om in de voormalige machinefabriek een containerterminal te vestigen”, aldus de raadsleden.

Verder hekelen zij het feit dat de wijkraad niet is geïnformeerd. “Totnogtoe is de wijkraad echter niet bij de plannen betrokken en ook de bewoners van de enkele jaren geleden gelegaliseerde woonboten aan de veilingkade worden niet op de hoogte gehouden. Zij weten niet eens of ze aan de veilingkade kunnen blijven liggen”, zo stellen de twee GroenLinks politici.

Ook uit GroenLinks haar zorgen om de veiligheid. “De containerterminal zal, zo lijkt het, voornamelijk gebruikt worden voor de opslag van papier. Het zal niet de eerste keer zijn dat dat de oorzaak is van een grote brand”, aldus Scheltens en Akinci.

Daarnaast wijst GroenLinks op de monumentale waarde van de oude fabriekshal. De partij gaat er van uit dat voor de realisatie van de containerterminal een groot gedeelte van het complex wordt gesloopt.

“Dit verdraagt zich moeilijk met de hoge score die de voormalige machinefabriek scoort op de erfgoedmeetlat. Met een 3,78 komt het complex in aanmerking voor een gemeentelijke monumentenstatus”, meldt GroenLinks.