foto Ilse Lukken
foto Ilse Lukken

NAC niet verrast door verlies van 7,5 miljoen euro

NAC

STEENAKKER – De maandag gepresenteerde jaarcijfers over het seizoen 2010-2011 zijn met een verlies van 7,5 miljoen euro verre van positief. Toch is directeur NAC-directeur Ed Busselaar dat wel. “In de eerste kwartaalcijfers van het nieuwe seizoen behalen we een positief resultaat.”

Over het seizoen 2009-2010 werd een verlies geboekt van 4,2 miljoen en een negatief eigen vermogen van 3,6 miljoen. De jaarrekening die vandaag bekend werd spreekt dus van bijna een verdubbeling. Het eigen vermogen is door het verlies zelfs gedaald naar 11,1 miljoen. Daar wordt niemand vrolijk van.

Commotie
Toch snapt Busselaar niet waarom hierover commotie ontstaat. Hij benadrukt dat het geen verrassing is dat het verlies zo is opgelopen. “Dat heb ik zo vaak gezegd. Het gaat om de cijfers van vorig jaar.”

De directeur licht toe dat het verlies van 4,2 miljoen over het seizoen 2009-2010 een zogenaamd operationeel verlies is. “Dan gaat het om wat je als bedrijf binnenkrijgt en wat er uit gaat. NAC had gewoon te veel kosten. Dat bedrag is over 2010-2011 hetzelfde gebleven.”

Sinds het aantreden van Busselaar is er flink gesneden in de bedrijfsvoering van de Bredase club. Er is simpelweg vier miljoen bezuinigd, zo stelt hij.

“Alleen dat zie je niet, want dit zijn de cijfers van het seizoen daarvoor. Je ziet het terug in de eerste kwartaalcijfers van 2011-2012, waarin we dus op 16-duizend in de plus uitkomen. Het is niet veel, maar wel een positief signaal. We zijn op de goede weg.”

Geen lijken meer
Het grote verschil is volgens Busselaar makkelijk te verklaren. Hij wijst op de 3,5 miljoen aan incidentele kosten die nog binnenkwamen. Daardoor is het verlies dus opgelopen tot 7,5 miljoen.

Volgens NAC heeft dat onder meer te maken met tegenvallende TV-gelden, de nagekomen huur van P2, extra loonheffingen en het afschrijven van niet betalende debiteuren.

“We hebben ruim een miljoen afgeschreven vanwege dubieuze debiteuren, van wie een deel zelfs failliet is. Verder zijn de incidentele kosten zijn nu verleden tijd. Geen lijken meer uit de kast. Daarnaast hebben we door te snijden in de eigen organisatie er voor gezorgd dat het operationele verlies wegvalt.”

Zorgenkindje
Het enige zorgenkindje blijft het liquiditeitsprobleem waar de club mee kampt. Als tien crediteuren ineens eisen gaan stellen kan NAC er onderuit gaan, zoveel is duidelijk.

“Het is nog niet over. Het lek is boven, maar er is nog steeds een liquiditeitstekort. Toch wordt de kans dat we sneller betalen steeds groter. Dat zie je aan de nieuwe kwartaalcijfers.”

NAC gaat er van uit dat in het huidige seizoen een ‘bescheiden’ positief resultaat wordt behaald. Busselaar: “In het jaar daarna moet het resultaat hoger zijn om aan alle aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen. De cijfers liegen er niet om. We zijn een gezonde firma.”