foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Chemie-Pack: Waterschapsbelasting omhoog

Economie

BREDA - Waterschap Brabantse Delta verhoogt in 2012 de belasting met 3,5 tot 4 procent. Een halve procent daarvan komt voor de kosten die het waterschap maakte na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Dat komt neer op 30 cent per huurhuis en 1,08 cent per huishouden in een koophuis, zo stelt het waterschap in een brief. Vooral agrariërs zijn de klos; voor een gemiddeld bedrijf gaat de belasting met 5,7 procent omhoog. Ruim 16 euro betaalt een boer aan het opruimen van de nasleep van de brand.

Dijkgraaf Joseph Vos vindt het ongelofelijk dat de regionale overheden noodgedwongen het grootste deel zelf moeten betalen. “Het waterschap heeft de provincie tevergeefs om een bijdrage gevraagd”, stelt Vos. “We betreuren dat het niet is gelukt, maar we moeten vooruit kijken.”

In totaal kost de nasleep van de brand het waterschap 6,25 miljoen euro. Het waterschap betaalt 4,75 miljoen euro van de kosten uit de eigen portemonnee, de resterende 1,5 miljoen wordt doorberekend aan West-Brabantse gezinnen en bedrijven.

“Een belastingverhoging geheel voorkomen is onmogelijk gebleken”, meldt Vos. “Met pijn en moeite is een bedrag van 4,75 miljoen bij elkaar gesprokkeld.”

Het belastingvoorstel wordt op 16 november behandeld door het algemeen bestuur. Een beslissing valt op 7 december.