Foto Yvonne Vermeulen
Foto Yvonne Vermeulen

'Achter de geraniums door de OV-chipkaart'

Algemeen

BREDA – De eerste dag zonder de oude vertrouwde strippenkaart. Hoewel veel mensen al waren overgestapt op de ov-chipkaart, is het donderdagochtend toch druk bij de balie van Veolia op het station in Breda.

Vol geduld helpt Joke Weij de klanten aan de balie. Vooral het in- en uitchecken blijkt voor problemen te zorgen. Mensen die zijn vergeten uit te checken of mensen die dachten dat ze niet uitgecheckt waren maar dat toch wel gedaan hebben. “Het is veel drukker dan normaal”, vertelt Weij. “Maar dat is iets van de laatste weken.”

Buiten voor het station zit De Vegt (links op de foto) met haar vriendin op haar rollator, ze zijn op weg naar een hobbybeurs in Den Bosch. De chipkaart gebruiken ze al langer. “Maar het reizen is daarmee veel duurder geworden.” De Vegt is bang dat ze door die prijsstijging vaker thuis zit. “Dan zeggen ze dat je niet heel de dag achter de geraniums moet zitten. Maar nu kost het veel meer geld om de deur uit te gaan.”

Als voorbeeld noemt zij het kaartje met de bus van Interliner naar Utrecht. “Dat kostte voorheen zes euro voor een retour, nu kost een enkele reis al negen euro!” vertelt De Vegt.

Bij de Veolia-balie is inmiddels een collega van Weij komen staan. Marco Gelens helpt de klanten in de rij die niets willen kopen. De explosieve prijsstijging van de buslijn naar Utrecht komt volgens Gelens omdat de provincie wil dat iedereen zo snel mogelijk een persoonlijke chipkaart aanvraagt. “Wie een persoonlijke chipkaart heeft kan toch nog korting krijgen", legt hij uit. "Zo krijgen 65-plussers 34 procent korting op de kaart. Daarnaast kan er ook nog een dalkorting gekocht worden, hiervoor betaal je tien euro maar krijg je een heel jaar lang 40 procent korting, voor ouderen komt die korting bovenop de senioren korting."

Het systeem lijkt ingewikkeld, maar het is volgens Gelens gewoon een nieuwe manier van reizen. “Bij de NS werken ze al jaren met dalurenkaarten. De bus was in vergelijking met de trein belachelijk goedkoop.” Bang dat mensen nu voor de trein zullen kiezen in plaats van de bus is hij niet. “Voor een enkele reis Breda – Utrecht met de trein betaal je 14 euro, wij zijn nog steeds goedkoper.”

Wie een persoonlijke ov-chipkaart aanvraagt moet ongeveer drie weken op de kaart wachten. In de bus is nog wel een kaartje te koop, maar dat kaartje is niet meer zoals voorheen de hele dag geldig. Met een kaartje van 3 euro kan er één enkele rit gemaakt worden, zonder overstap.

Instructiefilmpje ov-chipkaart