Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

College loodst begroting zonder grote wijziging door raad

Politiek

BREDA – De gemeenteraad heeft de Begroting 2012 aangenomen. Met een aantal kleine maar belangrijke wijzigingen mag het collega verder met de financiën, alleen zonder de steun van de PvdA, SP en Breda'97.

In een lang debat scoorden oppositie- maar ook coalitiepartijen wat successen om zo hier en daar wat scherpe randjes van de Begroting 2012 af te halen.

Zo haalde de PvdA een belangrijke motie binnen. Stapeling@Breda moet er voor zorgen dat duidelijk wordt wat de effecten van de bezuinigingen zijn, zowel van het Rijk als de gemeente. De sociaaldemocraten vrezen dat het college niet in de goed gaten houdt wat de effecten uiteindelijk zijn, vooral voor mensen die al weinig verdienen.

Wethouder Cees Meeuwis meende dat de motie niet moeilijk is om uit te voeren en ‘een verstandig besluit’. Een bijna raadsbrede weerstand was er voor het besluit om het betaald fietsparkeren in te voeren. Wethouder Willems maakte in de vorige raadsperiode nog een einde aan betaald fietsparkeren, vanaf 2012 wordt in de stalling weer twee kwartjes per fiets berekent. “Maar voor inwisseling van je kaartje maak je wel kans om een elektrische fiets te winnen”, voegde Willems daar aan toe.

Een belangrijke motie van oppositiepartij SP over de thuiszorg werd ook aangenomen. Ruim voor de volgende aanbesteding van thuiszorg in Breda moet het college aangeven hoe er invulling wordt gegeven aan de zorgtaken en de organisatie.

De VVD en SP waren met elkaar eens over een door de socialisten ingediende motie een plafond in te stellen voor salarissen binnen gesubsidieerde instellingen. Wethouder Bergkamp wilde er niets van weten. “Het lijkt me niet verstandig”, legde hij kort uit. Hetzelfde kon hij zeggen over een motie van Breda’97 om betaald parkeren bij de Galderse Meren af te schaffen. “Eerst een evaluatie en een plan van aanpak.”

John Stubenitsky van Leefbaar Breda deed de naam van zijn partij eer aan door voor te stellen de Parijse Karren – mensen die met karren door de stad struinen en afval oprapen – toch te behouden tot er een alternatief voor is. De motie werd unaniem aangenomen.