De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden

Teeven: ‘Vergeten’ Bredase gevangene liep zelf weg

Politiek

SPORTPARK - De bewering dat een Bredase gevangene die naar het ziekenhuis werd gebracht voor een ingreep later door cipiers zou zijn vergeten, is niet waar. Dat meldt staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) in antwoorden op Kamervragen.

Attje Kuiken en Lea Bouwmeester (PvdA) voelde de staatssecretaris aan de tand over het verhaal dat een 28-jarige gevangene op 30 augustus zou zijn vergeten door zijn cipiers. De man, die niet bekend staat als vluchtgevaarlijk, moest voor een ingreep naar het ziekenhuis. Daar zou hij om 17.00 uur weer worden opgehaald door zijn bewakers.

Dat ging mis. Volgens Teeven heeft de 28-jarige gevangene de komst van de cipiers niet afgewacht en is ook niet teruggekeerd naar de Koepelgevangenis. “Hij heeft om 17.00 uur contact opgenomen met de PI (penitentiaire inrichting, red.)”, stelt Teeven.

In het gesprek zou de gevangene hebben verklaard niet op zijn woonadres te verblijven, maar ergens anders. Waar hij wel verbleef, wilde hij niet zeggen. “Toen heeft de PI het KLPD ingeschakeld.”

Twee dagen later meldde de man zich bij de Boschpoort. Als straf moet hij twee weken op zijn cel blijven, zonder televisie. Door zijn medische situatie ontliep hij de strafcel.

Volgens Teeven gaat het niet om een structureel probleem, omdat in 2010 een dergelijke ontsnapping slechts een keer eerder voorkwam. In 2011 is een ontsnapping tijdens een ziekenhuisbezoek nu in totaal twee keer voorgekomen.