foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Britse Virgin geïnteresseerd in overname HSL

Economie

BREDA/AMSTERDAM – De Britse holding Virgin van miljardair Richard Branson is geïnteresseerd in een overname van de HSL. Dat bevestigde topman Phil Pacey tegen de NOS in het journaal van woensdagavond.Virgin heeft al een kant-en-klaar plan aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu overhandigd.

De HSL in Nederland werd in 2009 in gebruik genomen en gaat sindsdien gebukt onder tegenslagen zowel in de verdere aanleg van het spoor, de levering van de juiste locomotieven als in de exploitatie. Virgin beticht NS Hispeed van mismanagement en denkt de treinverbindingen zelf wel rendabel te kunnen maken. Volgens topman Pacey heeft de HSL alles mee, maar zijn de verwachtingen simpelweg niet waargemaakt.

De deal moet volgens Phil Pacey op korte termijn worden gesloten. In Groot-Brittannië exploiteert Virgin al 15 jaar hogesnelheidslijnen die op vijf bestemmingen rijden. Vorig jaar vervoerde het bedrijf 28 miljoen mensen en dat worden er alleen maar meer.

Eerder toonde de Duitse en Franse spoorwegmaatschappijen ook al interesse in de Nederlandse HSL. De NS wil nog niet reageren niet reageren op het plan.