foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Sushi is hot in Breda

Economie

BREDA - Ume, Neri, Toppi, Sumo en Merlina. Sushirestaurants zijn aan een opmars bezig in Breda. Iedere avond kunnen in verschillende Bredase zaken om en nabij 720 sushi-liefhebbers terecht. “Wokken is uit, sushi is het helemaal.”

De aantrekkingskracht op de Japanse gerechten met over het algemeen rauwe vis, ligt niet aan de stad Breda zelf. De explosieve groei is in heel Nederland te merken. “Het concept werkt”, legt eigenaresse Ling-Ling Chen van Ume Sushi aan de Markendaalse weg uit. “Tien jaar terug waren de wokrestaurants een hype. Die is nu overgeslagen naar sushi.” Volgens Chen veranderen Chinese restauranteigenaren zelfs hun concept.

Chen begon in 2009 met Ume. Haar concept, all you can eat, werd direct succesvol. Kwaliteit en prijs zijn doorslaggevend voor een succesvol concept. “De keuken mag niet vervlakken en de gast weet vooraf wat deze aan het eind van het diner betaalt”, aldus Chen.

Neri Sushi aan de Ginnekenmarkt en Toppi aan Generaal Maczeckstraat kozen daar niet voor. Eigenaar Top Banh van Toppi constateert dat de twee grote sushizaken even verderop geen effect hebben op zijn restaurant. “Ik voer dan ook een ander concept waarop weer andere gasten afkomen”, legt Banh uit. “Zij komen ook weer uit een heel ander gebied. Ik heb een klein zaakje voor de echte fijnproever.”

Sumo, het andere grote sushirestaurant met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Scheveningen opende in september een enorm restaurant in het voormalige pand van de Drie Gezusters Breda op de Grote Markt. Ook daar eet de gast net zo veel sushi als deze op kan.

Horeca-ondernemer Laurens Meyer van Meyer Beheer is in ieder geval blij met de komst van Sumo. "Het succes van deze zaak (Sumo, red.) is een enorme opsteker voor de Bredase binnenstad. Mensen gaan vooraf en achteraf wat drinken, en als ze door drukte niet terecht kunnen gaan ze ergens anders eten. Dat is goed voor de binnenstad."

Ume-eigenaresse Chen ziet echter wel een concurrent in Sumo. “De komst van Sumo is merkbaar”, zegt ze. “We directe concurrenten.” Omdat Breda een redelijk grote stad is met veel inwoners, denkt Chen wel dat er voldoende klandizie is voor beide restaurants.

Merlina, Toppi en Neri bedienen hun eigen markten omdat ze niet in elkaars gebied zitten. Maar Ume en Sumo, respectievelijk met 180 en 350 plaatsen, zitten in elkaars vaarwater. “Maar als de kwaliteit blijft, dan blijven de gasten ook komen”, meent Chen.