foto Colina Boeren/ImiraFoto
foto Colina Boeren/ImiraFoto

Honderden banen verdwijnen bij Amphia Ziekenhuis

Economie

SPORTPARK – Het Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout bezuinigt de komende drie jaar op het personeelsbestand. Ongeveer 300 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

Dat is zo'n tien procent van het totaal aantal werknemers. Het gaat volgens het ziekenhuis niet om gedwongen ontslag. “Het loopt een deel via natuurlijke verloop en via tijdelijke contracten die niet worden verlengd”, aldus woordvoerster Judith Jansen.

Het Amphia ziet in de kortingen die worden opgelegd vanuit het Rijk een van de oorzaken om in te grijpen. “We willen ons daarop tijdig voorbereiden. We willen straks niet voor een voldongen feit komen te staan. Dat we alsnog verplicht zijn mensen te ontslaan”, meent Jansen.

Daarnaast wil het ziekenhuis inspelen op de onderhandelingen die volgen met de zorgverzekeraars wat een aantal onzekerheden met zich meebrengt. Ook de nieuwbouwplannen spelen een rol in de overweging te bezuinigen.

Amphia verwacht dat de bezuinigingen structureel vijftien miljoen euro opleveren. “We willen niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daar hechten we veel waarde aan. Het is nooit een leuk traject, maar we moeten een financiële buffer creëren. Dat is noodzakelijk om eventuele klappen te kunnen opvangen.”

De bezuinigingsronde gaat in vanaf januari 2012 en loopt door tot en met 2014. Het is niet duidelijk waar de banen uiteindelijk zullen verdwijnen.