Dutch Institute for Advanced Logistics officieel geopend door Minister Maria van Der Hoeven foto Perry Roovers
Dutch Institute for Advanced Logistics officieel geopend door Minister Maria van Der Hoeven foto Perry Roovers

Logistieke campus hoopt op effect High Tech Campus

Economie

PRINCENHAGE - Het logistiek topinstituut Dinalog bestaat inmiddels twee jaar. Een tiental logistieke bedrijven en een aantal projectorganisaties heeft er al voor gekozen een vestiging binnen Dinalog te openen. Nu is het wachten op de campus.

Directeur Wim Bens vertelt enthousiast over Dinalog. Waar het naartoe moet gaan en wat zijn droom is. Bens haalt de High Tech Campus in Eindhoven aan als voorbeeld. “Heel klein begonnen in het leeggekomen Natlab van Philips, nu een plek waar meer dan honderd internationale bedrijven zich hebben verzameld en kennis en faciliteiten delen”, legt Bens uit.?

Filosofie
?Diezelfde filosofie moet ook zijn effect hebben op wat er in Breda gaat gebeuren. “Op de High Tech Campus werken meer dan 7500 mensen binnen hetzelfde vakgebied op een kleine oppervlakte”, vertelt Bens. “Alle vergaderruimtes en horecafaciliteiten zijn daar op één plek geconcentreerd ‘de Strip’, zodat mensen als ze willen eten of vergaderen hun kantoor uit moeten en elkaar daar ontmoeten. In de rij voor de soep begin je automatisch een praatje met je wachtende buurman. Er is een klik, want hij heeft hetzelfde soort beroep. Je besluit je soep samen op te eten en komt aan de praat over je werk en het probleem van de dag. Voor het einde van de lunch is het probleem opgelost door een collega, een nieuwe vriend, en de dag erna spreek je af weer samen te lunchen. Dat gebeurt zonder toestemming van de baas, maar die vaart er wél bij.”

Verhuizen
?Dinalog zit nog tot 2014 in het pand aan de Princenhagelaan. Daarna is het de bedoeling dat het instituut naar de overkant verhuist. De campus wordt speciaal ontworpen om zo effectief mogelijk te zijn. “Het moet een open ecosysteem worden", stelt de directeur. "Een systeem waar concullega’s samen met kennisinstellingen en overheid werken aan innovatieve oplossingen voor de logistiek; van inspiratie tot innovatie.”

??Een ecosysteem heeft een zeker volume nodig, van grote en kleine bedrijven, opstartende bedrijven en ‘innovatieschuurtjes’. Door de komst van grote bedrijven als Jan de Rijk, DHL, Ewals en PostNL gaat het nu al de goede kant op.

Investering
De campus moet opgebouwd worden vanaf de grond. Daar zijn behoorlijke investeringen voor nodig. Allereerst zal het onrendabele deel gebouwd moeten worden met alle gedeelde faciliteiten. Het kantoor van Dinalog, vergaderruimten, laboratoria en alle andere voorzieningen die van een campus een echte campus maken. Dat is een investering die in eerste instantie gedeeltelijk door de overheid gedragen moet worden. “In de huidige tijd heeft diezelfde overheid echter ook een extra zware verantwoordelijkheid om de beperkte middelen goed te besteden” stelt Bens. “De campus gaat er wel komen, want iedereen, het Rijk, de Provincie en de gemeente, beseft dat dit project van nationaal en internationaal belang is.”?

Rendabel
?De campus wordt in 3 fasen gebouwd, al naar gelang de interesse van logistieke bedrijven. Bens rekent erop dat er eind tweede kwartaal van 2012 begonnen kan worden met de eerste fase. “Na verloop van tijd kan de campus voor een groot deel haar eigen broek ophouden en zelfs na groei naar meer dan 80% benutting ruimschoots rendabel worden”, meent de directeur. “Daarnaast verwachten we dat, als alles volgens plan verloopt, de campus een belangrijke bijdrage levert, zelfs een noodzakelijke voorwaarde vormt, voor het creëren van 7 miljard nieuwe toegevoegde waarde in Nederland op regie in logistiek en supply chain management.”