Afbeelding

Vuurwerkverkoop Hornbach blijft gevoelige zaak

Economie

KROGTEN – De aan Hornbach vergeven vergunning om vuurwerk te verkopen, blijft de concurrentie bezighouden. Volgens hen meet de gemeente met twee maten. Dat gevoel bestaat al heel lang, stellen ze.

Vorig jaar werd de gemeente door de rechter teruggefloten en werd de vergunning van Hornbach teruggedraaid. Nieuw jaar, nieuwe kansen dus. Voor Hornbach betekent dit dat er inmiddels weer een vergunning is afgegeven.

De bedrijven die het kort geding aanspanden, waaronder Tuincentrum Groenrijk Breda, tuincentrum Schalk in Prinsenbeek, evenementenbureau Cees van der Horst, de Intratuin en rijwielhandelaar Rob van Oosterhout, begrijpen niet waarom de doe-het-zelf-zaak dit jaar wederom een vergunning kreeg.

Ralph Poppelaars van Groenrijk, die spreekt namens de partijen betwist dat Hornbach aan de strenge eisen voldoet. “De huidige situatie van de opslagbunkers is het zelfde als een jaar geleden. Daar is niets veranderd. Toen sprak de rechter zich tegen de vergunning uit. We moeten allemaal aan dezelfde eisen voldoen. We hebben daarin zelf flink geïnvesteerd. De gemeente houdt Hornbach de hand boven het hoofd”, aldus Poppelaars.

De gemeente ontkent in alle toonaarde dat er iets niet zou kloppen. Een woordvoerder maakt duidelijk dat voor alle vuurwerkverkooppunten en opslagplaatsen de zelfde regels gelden. “Hornbach moet aan de zelfde eisen voldoen als alle andere. We werden door de rechter teruggefloten, omdat de vergunning niet geheel in het bestemmingsplan paste. Nu voldoen we wel aan de voorwaarden. Hornbach voldoet aan de veiligheidseisen qua opslag, tijdens de verkoop en de aanvoer van het vuurwerk”, zo meldt de woordvoerder.

Poppelaars bevestigt dat het hoofdspeerpunt het bestemmingsplan betrof en dat daarin iets is aangepast. Toch benadrukt hij dat het met de opslagbunkers van Hornbach niet goed zit. Hij wijst als voorbeeld op de vloer en ondeugdelijke deuren.

Hornbach meent dat haar concurrenten vooral uit angst voor omzetverlies de verkoop van vuurwerk van de doe-het-zelfzaak ‘tegenwerken’. Alles is volgens de voorschriften gebouwd en is veilig, zo licht woordvoerder Gerben van Heeren toe. “We verwachten dat de vuurwerkverkoop een groot succes wordt, omdat wij een lagere prijs hanteren. Dat vindt de concurrentie niet leuk”, zegt Heeren.

Poppelaars meent dat het niets met de angst voor concurrentie te maken heeft. “We gaan uit van onze eigen kracht. We vinden alleen dat de regels voor iedereen moeten gelden. Als dat uiteindelijk niet gebeurt, stappen we gewoon weer naar de rechter.”