Afbeelding

Aithra Award: ‘Mensen weer de goede richting op sturen’

Economie

BREDA - Vrouwen met een topfunctie. Zes zijn er genomineerd voor de Aithra Awards vanwege hun ondernemerschap en talent. Een prijs die wordt uitgereikt tijdens een heus gala dat aanstaande zaterdag plaatsvindt in Holland Casino. Mariëtte Langes werkt sinds 1992 in Breda. Vanaf 1996 is ze gerechtsdeurwaarder en inmiddels is ze directrice bij Van Rosmalen Gerechtsdeurwaarders.

Er zijn weinig vrouwen met dezelfde functie als Langes, zeker twintig jaar geleden niet. “Inmiddels is er een behoorlijke vrouwelijke beroepsgroep. Maar toen ik begon was ik de vijftiende vrouw die in Nederland gerechtsdeurwaarder werd”, vertelt Langes.

Het bezoek van de jury heeft Langes als bijzonder ervaren. “Ik zat achteraf terug te denken dat tijdens het bedanken van het gesprek de jury mij bedankte voor mijn gedrevenheid en mijn passie. Die eigenschappen had ik ook ingevuld op de vragenlijst."

De opdrachtgevers komen vooral uit het midden- en kleinbedrijf. Het leiden van een gerechtsdeurwaarderkantoor ligt ingewikkelder dan het beetje innen van geld. “De overheid betaalt ons niet, maar we nemen opdrachten aan. Ik denk zelfs dat het zwaarder is dan een gewone onderneming, omdat we met zoveel regels te maken hebben.”

De keuze voor Breda was voor de in het noorden geboren Langes logisch. “Hier kon ik met een opleiding beginnen, lekker de weg op.” Dat klinkt een beetje dubbel, want Langes klopt bij mensen die schulden hebben aan de deur. Maar Langes ziet dat anders. “Mensen zitten misschien wel in het absolute dieptepunt van hun leven. Maar daar kunnen ze weer uit opkrabbelen. Je kunt mensen weer de goede richting op sturen.”

De Stichting Aithra heeft als doel het met elkaar in contact brengen van ondernemende getalenteerde vrouwen in het gebied Midden en West-Brabant en de Noord Kempen van België met als doel de zichtbaarheid, loopbaanmogelijkheden en het ondernemerschap van deze vrouwen en of hun maatschappelijke betekenis voor deze regio te stimuleren.