Afbeelding

Aithra Award: 'Een gezin hebben en voor jezelf beginnen is pittig'

Economie

BREDA - Vrouwen met een topfunctie. Zes zijn er genomineerd voor de Aithra Awards vanwege hun ondernemerschap en talent. Nanda Ruyters begon samen met een collega afgelopen april BRight Advocaten. Nu is ze al genomineerd voor de Belofte Award, een prijs die wordt uitgereikt tijdens een gala dat zaterdag (vandaag) plaatsvindt in Holland Casino.

BRight richt zich volgens Ruyters in een ‘nichemarkt’ van de advocatuur. “We houden ons met name bezig met eigendomsrecht, merkenrecht, auteursrecht en octrooien.” Een vergelijking met de rechtszaak tussen Samsung en Apple mag gemaakt worden. “Niet dat wij die zaak doen, maar het is wel het soort werk dat we doen”, vertelt Ruyters.

Zo werd Ruyters een paar weken geleden al uitgenodigd in de studio bij Tros Radar. In de uitzending werden de rechten van foto’s die vanaf internet gehaald worden besproken. “Het probleem is dat mensen afbeeldingen van internet gebruiken die jaren later voor honderden of soms duizenden euro’s door Getty Images worden geclaimd.” Niet alleen de bedragen zijn hoog, er zijn ook veel mensen die brieven ontvangen van Getty Images. “Er zijn wel aardig wat reacties geweest op de uitzending. Die proberen allemaal zo goed mogelijk te helpen.”

Bijzonder aan BRight is de manier van declareren. “We proberen vooraf een goede inschatting te maken van de kosten van de rechtsgang. Bij veel advocaten weet je gewoon niet wat het gaat kosten. Wij proberen meer transparant te zijn”, vertelt Ruyters.

De nominatie is voor Ruyters een extra waardering. “Ik heb drie kinderen en een man. Het is niet zo gebruikelijk om dan ook nog voor jezelf te beginnen. En eerlijk gezegd is het ook wel pittig.”

De Stichting Aithra heeft als doel het met elkaar in contact brengen van ondernemende getalenteerde vrouwen in het gebied Midden en West-Brabant en de Noord Kempen van België met als doel de zichtbaarheid, loopbaanmogelijkheden en het ondernemerschap van deze vrouwen en of hun maatschappelijke betekenis voor deze regio te stimuleren.