De Grote Markt in Breda. foto Perry Roovers
De Grote Markt in Breda. foto Perry Roovers

Oplichtersduo past zelfde trucs toe op horeca

Algemeen

CENTRUM – Als een lopend vuurtje ging het maandag over de Grote Markt. Via een e-mail waarschuwden de horecaondernemers elkaar voor een man die de zaken probeerde op te lichten.

De mannen zouden van Oost-Europese afkomst zijn en vooral zondag en maandag actief zijn geweest. Verschillenden zaken hebben de man op camerabeelden staan.

Bij Dickens & Jones werd de tijdschriftentruc uitgevoerd. “Mijn moeder zat aan tafel de krant te lezen toen de man binnenkwam. Hij schoof de tijdschriften onder haar neus en mompelde wat onverstaanbaars. Toen hij weer weg ging bleek haar mobieltje gestolen te zijn”, vertelt Jeff Vink van het restaurant op de Grote Markt.

“Ik heb direct de politie gebeld, maar die wilden niet komen. En dat terwijl hij hier nog rond zou lopen.” Vink las de e-mails van zijn collega’s pas later, toen het leed al geschied was.

Wat vaker geprobeerd wordt is het oplichten van ondernemers door te zeggen dat de sigarettenautomaat niet werkt. Ondernemers hebben een speciale munt waarmee de laatste ingeworpen munten er weer uit komen.

De mannen die dit weekend actief waren hebben stukjes biervilt in het apparaat gegooid, dat gebeurde onder andere bij Het Kabinet. Ook bij Café het Hart van Breda gebeurt dat vaak vertelt Richelle Tieke. “Maar het is fijn dat iedereen elkaar zo snel inlicht."

Bij de Corenmaet hebben ze een oplossing voor de problemen met de sigarettenautomaat. Om zelf niet meer verantwoordelijk te zijn kan daar voortaan een formulier ingevuld worden dat dan aan de leverancier gegeven wordt. “Je ziet vaak dat er dan geen telefoonnummer ingevuld wordt of dat ze een nummer te weinig invullen”, vertelt Karlijn van den Elshout van de Corenmaet.

Bart Derkvens van Parc vertelt dat daar een van de andere trucs is uitgeprobeerd. Bedrijfsleider Bard Dervens vertelt dat het om de rode wijntruc ging. “Zondag kwam hier man binnen die beweerde dat er zaterdagavond wijn over de jas van zijn vriendin was gegaan. Daarna kwam hij met het verhaal dat hij te weinig wisselgeld had gegeven.”

Ook bij Flinstering is die truc toegepast. “Bij ons kwam de man met het verhaal dat zijn vriendin agressief geworden zou zijn toen zij wijn over haar broek kreeg. Daardoor had hij niet goed op het wisselgeld gelet”, vertelt Martin de Badts die direct argwaan kreeg. “Ik dacht daar klopt gaan zak van.” Toch noteerde hij de naam en nummer. “Maar er was geen enkele tafel zaterdagavond waar alleen rode wijn en bier was besteld.”

Bij de politie kwam geen melding van oplichting binnen. De politie adviseert de bedrijven om aangifte te doen.